Grčka osniva fond za ulaganje prihoda od prodaje državne imovine, a savjetuje ih BlackRock

Freepik.com
Fond, ilustracija, Foto: Freepik.com

Grčka planira osnovati državni stabilizacijski fond koji će prihod od prodaje državne imovine ulagati u infrastrukturu i zelene projekte, rekao je ministar financija Kostis Hatzidakis.

Fond će ulagati prihod od prodaje imovine koja je ostala u državnom vlasništvu nakon grčke dužničke krize, uključujući nekretnine, luke i komunalna poduzeća, pojasnio je ministar na konferenciji za novinare, predstavljajući vladin plan.

Početni kapital fonda iznosit će po njegovim riječima 300 milijuna eura, a prihod od prodaje imovine bit će uložen u financiranje zelenih projekata, infrastrukture i nove tehnologije.

“Angažirali smo BlackRock da predloži najbolju korporativnu strukturu za fond”, kazao je Hatzidakis. BlackRock je američki fond, najveći u svijetu u segmentu upravljanja imovinom.

Grčka agencija za privatizaciju HRADF i fond za spašavanje banaka HFSF bit će pripojeni državnom holdingu Hellenic Corporation Assets and Participationsu (HCAP) koji je osnovan 2016. godine i upravlja podružnicama državnih komunalnih poduzeća i vlasničkim udjelima u kompanijama.

Agencija i dva fonda pribavili su dosadašnjom prodajom imovine i udjela u bankama ukupno 10 milijardi eura za potrebe smanjivanja grčkog duga tijekom krize od 2010. do 2018. godine, rekao je ministar.

Fond za spašavanje banaka nedavno je u potpunosti privatizirao tri grčka zajmodavca, a do kraja godine planira prodati preostalih 18 posto udjela u National Banku i 72,5 posto u Attica banci, poručio je ministar.

I Irska je krajem prošle godine najavila osnivanje državnog stabilizacijskog fonda kako bi lakše podmirivala buduće zdravstvene, mirovinske i klimatske troškove i uspostavila mehanizam zaštite od pada kapitalnih ulaganja u slučaju krize, prenosi Hina.

Vlada će od ove do 2035. godine ulagati u fond 0,8 posto nominalnog BDP-a, odnosno 4,3 milijarde eura godišnje.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari