Europske burze u minusu na početku tjedna

Pixabay.com
Europske burze, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na europskim burzama u ponedjeljak prijepodne najvažniji burzovni indeksi su u minusu, dok investitori procjenjuju kako će najnovije izvješće o zaposlenosti u SAD-u utjecati na daljnju Fedovu politiku kamatnih stopa, a za nove smjernice čekaju i podatke o inflaciji.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 9,30 sati u minusu 0,04 posto, prateći tako loš sentiment od petka na Wall Streetu, prenosi Hina, nakon što je prošli tjedan već oslabio 2,4 posto. Istodobno, frankfurtski DAX spustio se 0,23 posto, na 15.915 bodova, londonski Ftse za 0,32 posto, na 7.539 bodova, a pariški CAC za 0,08 posto, na 7.309 bodova.

Uslijed rastućih očekivanja da su Fed i Europska središnja banka pri kraju svog ciklusa zaoštravanja monetarne politike, ulagači će posebnu pozornost usmjeriti na podatke o inflaciji iz Njemačke, Kine i Sjedinjenih Država ovaj tjedan.

U međuvremenu, najviše je pala cijena dionice Siemens Energy, za 5,8 posto, nakon što je ta njemačka energetska grupa najavila da će je problemi u njezinom poslovanju s vjetroturbinama stajati 2,2 milijarde eura. Najveća dobitnica, pak, bila je dionica OHB-a, poskupjevši 33 posto, pošto je ta njemačka svemirska kompanija najavila dobrovoljnu javnu ponudu američke investicijske kompanije KKR za svoje povlaštene dionice.

Tržišni sudionici očekuju da će ovotjedni podaci o potrošačkim cijenama u SAD-u u srpnju pokazati lagani porast ukupne inflacije, za 3,3 posto na godišnjoj razini, ali i usporavanje još važnije temeljne stope inflacije i to na 4,7 posto.

U Kini se, pak, očekuje da će novi podaci za srpanj ukazati na znakove deflacije, s godišnjim padom potrošačkih cijena u srpnju od 0,5 posto, a proizvođačkim cijenama u padu od 4 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari