Barel nafte zbog Rusije i Saudijske Arabije dosegnuo najvišu cijenu od travnja

Foto: A P/Pexels

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, šestog zaredom, nakon što su najveći svjetski proizvođači, Saudijska Arabija i Rusija, odlučile nastaviti ograničavati svoju proizvodnju, izazvavši zabrinutost oko dostatne globalne ponude.

Hina piše da je cijena barela na londonskom tržištu porasla 1,4 posto, na 86,24 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,8 posto, na 82,82 dolara. Na oba tržišta cijene barela najviše su od sredine travnja ove godine.

Saudijska Arabija je u četvrtak produžila dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od milijun barela dnevno do kraja rujna, ostavljajući otvorena vrata za još jedno takvo produljenje. Rusija je, također za rujan, odlučila smanjiti izvoz nafte za 300.000 barela dnevno.

“S nastavljenim smanjenjem proizvodnje, predviđamo tržišni manjak od više od 1,5 milijuna barela dnevno u rujnu, nakon procijenjenog deficita od oko dva milijuna u srpnju i kolovozu”, naveli su analitičari.

Što se tiče potražnje, po riječima zamjenika ruskog premijera Aleksandera Novaka nakon sastanka ministarskog panela skupine OPEC+, odnosno Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, globalna bi potrošnja nafte ove godine mogla porasti za 2,4 milijuna barela dnevno.

Sastanak nije doveo do nikakvih promjena u politici proizvodnje tog naftnog kartela, no najavljeno je da ako dođe do bilo kakvih tržišnih poremećaja da su odmah spremni reagirati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari