Objava Saudijske Arabije podigla cijene nafte nadomak 84 dolara

Pexels.com
Naftna bušotina Foto: Pexels/janrune-smenes-reite-

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima i dostigla skoro 84 dolara, nakon što je Saudijska Arabija produljila smanjenu opskrbu i na rujan, za milijun barela dnevno, potisnuvši u drugi plan sniženi kreditni rejting SAD-a.

Rijad je prema izvornom planu trebao smanjivati opskrbu u srpnju, a naknadno je produljio odluku na kolovoz i sada na rujan. Uslijedila je i objava iz Moskve da će Rusija, također u rujnu, smanjiti izvoz za 300 tisuća barela dnevno, kako je izjavio potpredsjednik ruske vlade, Alexandera Novaka.

Na londonskom je tržištu cijena barela, kako prenosi Hina, tijekom jučerašnjeg dana iznosila 83,96 dolara, dok je na samom kraju dana bila manja za 1,71 dolar. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 83 centa višoj cijeni, od 80,32 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,88 dolara.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 86,66 dolara.

Predstavnici članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, na čelu s Rusijom, trebali bi se sastati danas, kako bi ponovo razmotrili proizvodnu politiku. Tržišta je, podsjećamo, poljuljala agencija Fitch koja je snizila rejting SAD-a za jednu razinu, s ‘AAA’ na ‘AA+’, upozorivši na kontinuirano “pogoršanje standarda upravljanja” i na visoki javni dug.

Snižena ocjena američkog duga zasjenila je rekordan pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 17 milijuna barela, prema podacima vlade u Washingtonu, zbog pojačanog izvoza i aktivnosti prerade.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari