Oprezno trgovanje na burzama u Aziji uoči najava novih podataka o inflaciji

pixabay.com
Burza, Azija Foto: Pixabay.com

Na azijskim dioničkim i valutnim tržištima se trguje oprezno, dok investitori očekuju nove smjernice od objave ključnih podataka kasnije ovoga tjedna, o inflaciji u dva najveća svjetska gospodarstva, SAD-u i Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih burzi bez japanskih oko 6,30 sati nije bilježio promjene u odnosu na petak, prenosi Hina, nakon što je prošloga tjedna pretrpio gubitak od 2,3 posto. Istodobno, japanski Nikkei bio je u plusu od 0,04 posto, dok su sve ostale važnije azijske burze bile u minusu, pri čemu najviše južnokorejski Kospi, za 0,6 posto.

Tržišni sudionici očekuju da će ovotjedni podaci o potrošačkim cijenama u SAD-u u srpnju pokazati lagani porast ukupne inflacije, za 3,3 posto na godišnjoj razini, ali i usporavanje još važnije temeljne stope inflacije i to na 4,7 posto. U Kini se, pak, očekuje da će novi podaci za srpanj ukazati na znakove deflacije, s godišnjim padom potrošačkih cijena u srpnju od 0,5 posto, a proizvođačkim cijenama u padu od 4 post. Također, procjenjuje se i da su svega 12 posto šanse da Fed u rujnu ponovno podigne kamatne stope, odnosno 24 posto da to učini do kraja godine.

Dolar jači od eura

Na deviznim tržištima tečaj dolara ne bilježi velike oscilacije u ponedjeljak, ne za samo zbog očekivanja novih podataka o infalciji već i zbog prošli tjedan objavljenog izvješća s američkog tržita rada koje je pokazalo manje zapošljavanja u sprnju nego se očekivalo, ali i solidan rast plaća te pad stope nezaposlenosti.

Iako je inicijalno tečaj dolara potonuo prema košarici valuta na najnižu razinu u tjedan dana, njegovi gubici su smanjeni jer rast plaća u SAD-u pokazuje da je tržište rada i dalje napregnuto, odnosno da nedostaje radnika, a to bi moglo nagnati Fed da održi kamatne stope kroz dulji period na višim razinama, navode analitičari.

Dolarov indeks jutros stoji 101,98 bodova, što je za 0,2 posto manje nego u petak. Istodobno, tečaj dolara ojačao je prema euru za 0,17 posto, pa euro stoji 1,099 dolara. Tečaj jena, pak, oslabio je 0,2 posto prema dolaru, na 142,16 jena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari