Europske burze u minusu drugi dan zaredom, na ZSE najveći promet dionicom Atlantske plovidbe

Pixabay.com
Burzovno izvješće, ilustracija, Foto. Pixabay.com

Na europskim su burzama cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer su smanjena očekivanja da će Europska središnja banka (ESB) ove godine agresivno smanjiti kamatne stope.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,7 posto, oslabivši drugi dan zaredom. Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 0,55 posto, na 7.555 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,74 posto, na 16.500 bodova, a pariški CAC 0,67 posto, na 7.365 bodova.

Ulagače su, prenosi Hina, razočarale jučerašnje poruke nekoliko dužnosnika ESB-a da je još prerano za smanjenje kamatnih stopa, te su zbog toga oslabila nagađanja da bi ESB već u ožujku mogao početi smanjivati cijenu novca.

Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi stagniraju na rekordnim razinama, dok je promet znatno veći nego dan ranije. Crobex indeks bio je u 10,30 sati u plusu 0,06 posto, na 2.606 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,03 posto, na 1.589 bodova. Rast indeksa ušao je u osmi tjedan i kreću se na rekordnim razinama.

Redovni promet dionicama iznosio je ovog prijepodneva oko 280 tisuća eura, otprilike 110 tisuća više nego jučer u ovo doba.

Najveći promet, gotovo 70 tisuća eura, ostvaren je dionicom Atlantske plovidbe, kojoj cijena stagnira na 52,80 eura. Ta je dionica u segmentu promatranja jer je Hanfa odobrila Tankerskoj plovidbi objavljivanje ponude za preuzimanje Atlantske plovidbe.

S prometom od oko 67 tisuća eura slijedi dionica Končara EI, koja je poskupila 0,95 posto, na 212 eura. Dionicom Ericssona Nikole Tesle ostvaren je, pak, promet od oko 43 tisuće eura, a cijena joj stagnira na 210 eura. S prometom od 25 tisuća eura slijedi dionica Spana, kojoj je cijena skočila 2,6 posto, na 50,60 eura.

Promet veći od 10 tisuća eura ostvaren je s još tri izdanja. Pritom je dionica Jadroplova pojeftinila 1,2 posto, na 8,30 eura, dok cijene Zagrebačke banke i Meritus ulaganja stagniraju.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari