EU počinje formirati zdravstvenu uniju?

Pixabay.com
Zajednička zdravstvena skrb u EU?, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Europski parlament je podržao izgradnju zdravstvene unije, u kojoj će građani svoje zdravstvene kartone moći jednostavno koristiti na cijelom prostoru EU, a znanstvenici bi trebali imati pristup podacima iz svih zemalja članica.

Iako je riječ o puno jačem djelovanju u europskom području zdravstva, dokumentom se ne šire nadležnosti EU u području zdravstva i ne izlazi se iz sadašnjih okvira.

Europski prostor zdravstvenih podataka (EHDS), tako je prvi korak u uspostavi zajedničkog europskog podatkovnog prostora te bi u njemu fizičke osobe mogle jednostavno kontrolirati svoje elektroničke zdravstvene podatke. Pacijenti će moći ograničiti pristup svim ili dijelu svojih podataka.

Također bi se omogućilo istraživačima, inovatorima i kreatorima politike korištenje ovih elektroničkih zdravstvenih podataka, na pouzdan i siguran način koji čuva privatnost, tumači se u izvješću na kojem je kao suizvjestitelj radio i hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol.

To će za sve ljude značiti izuzetno puno, najviše one koji putuju, koji idu iz jedne države u drugu, ali i, recimo, ako živite u Zagrebu a morate kod doktora u Dubrovnik, on će odmah vidjeti sve vaše podatke koji su vam bitni i prepisati terapiju bez da mora konzultirati Zagreb. Sve će biti u digitalnom obliku, dostupno preko laptopa ili preko mobitela i vi gdje god putujete kad trebate ići kod doktora on će moći vidjeti vaše zdravstvene podatke“, rekao je Sokol u izjavi za Hinu.

Europski parlament ovo izvješće usvojio je s 516 glasova a protiv je bilo 95 zastupnika. Nakon glasanja u Europskom parlamentu počinju pregovori s državama članicama u Vijeću EU-a.

Parlament pored toga traži i dodatno financiranje s europske razine za implementaciju ovog pothvata, odnosno da EU u reviziji višegodišnjeg proračunskog okvira u tu svrhu osigura više dodatnih sredstava, kako bi sve države bile u jednakoj poziciji, neovisno o nacionalnim proračunima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari