Industrijska proizvodnja u listopadu 2023. pala za 0,7 posto u eurozoni, a u EU za 0,5 posto

Pixabay.com
Industrija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Industrijska proizvodnja u listopadu 2023. smanjila se za 0,7 posto u eurozoni, a u EU za 0,5 posto, u usporedbi s rujnom iste godine, podaci su to Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U rujnu se industrijska proizvodnja smanjila za jedan posto u eurozoni i za 0,8 posto u EU.

Na godišnjoj razini, industrijska proizvodnja u eurozoni smanjila se za 6,6 posto, a u EU za 5,5 posto.

U eurozoni je u listopadu 2023. godine najviše pala proizvodnja kapitalnih dobara, u usporedbi s rujnom, i to za 1,4 posto. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda i netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 0,6 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla za 0,2 posto, a proizvodnja energije za 1,1 posto.

Proizvodnja kapitalnih dobara u EU pala je za 0,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,7 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto. No, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 0,3 posto, a energije za 2,2 posto.

Među članicama EU, najveći mjesečni pad industrijske proizvodnje zabilježen je u Irskoj, sedam posto. Na Malti je industrijska proizvodnja pala za 2,5 posto, a u Nizozemskoj za 2,1 posto. U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja pala za 1,4 posto na mjesečnoj razini.

Najveći porast industrijske proizvodnje u listopadu ove godine zabilježen je u Grčkoj i to šest posto, nakon nje su Portugal s rastom od 3,8 posto i Češka s rastom od 2,9 posto.

U listopadu 2023., u usporedbi s istim mjesecom lani, proizvodnja kapitalnih dobara u eurozoni pala je za 9,7 posto. Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 7,8 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 4,1 posto, a proizvodnja energije pala je za 0,5 posto.

Prema Eurostatu, u EU je proizvodnja kapitalnih dobara pala za osam posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za sedam posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,2 posto i intermedijarnih proizvoda za 4,4 posto. Porasla je samo proizvodnja energije za 0,3 posto.

Najveći pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini zabilježen je u Irskoj gdje je proizvodnja pala za 34 posto. U Estoniji je industrijska proizvodnja pala za 12,2 posto, a u Nizozemskoj za 11,1 posto.

U Grčkoj je najviše porasla industrijska proizvodnja u listopadu ove godine, u usporedbi s listopadom 2022., povećala se za 10,8 posto. U Danskoj je porasla za 6,9 posto, a u Slovačkoj za 4,4 posto.

U Hrvatskoj je na godišnjoj razini zabilježen rast industrijske proizvodnje od jedan posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari