EU: Nejasan učinak fonda za oporavak vrijednog 724 milijarde eura?

Pixabay.com
Fondovi EU po lupom revizije, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Učinak fonda Europske unije za oporavak od COVID-a, koji je vrijedan 724 milijarde eura, ne može se adekvatno izmjeriti, upozorio je Europski revizorski sud (ECA) u svom izvješću.

Radi se o Mehanizmu za oporavak i otpornost (RRF), u okviru kojeg na raspolaganju stoje 724 milijarde eura.

Europski fond za oporavak je, prenosi Hina, zemljama članicama ponudio više novca nego ikada, ali građani moraju znati ostvaruju li se njihovi glavni ciljevi i kako se taj novac troši, rekla je glavna autorica izvješća Ivana Maletić.

„Nalazimo se u paradoksalnoj situaciji u kojoj je najveći fond EU-a navodno temelji na izvedbi, no mi možemo mjeriti samo napredak, ali ne i samu izvedbu”, rekla je Maletić.

Fond, koji je stavio na raspolaganje 338 milijardi eura u bespovratnim sredstvima i 385 milijardi u zajmovima, trebao bi služiti za financiranje investicija i provedbu reformi u članicama EU, kako bi nakon pandemije ekonomije bile održivije i otpornije.

Zemlje članice moraju Europskoj komisiji podnijeti detaljne planove kako će se reforme i inicijative provesti i kako se obavljaju isplate nakon što se postignu “ciljevi” ili “značajni projekti”.

I dok se u izvješću potvrđuje da se tako može mjeriti napredak u reformama, revizori upozoravaju da nedostaje šira slika, to jeste da se utjecaj i učinkovitost provedenih projekata ne mogu adekvatno izmjeriti.

Sud kao primjer navodi da se ne prati smanjenje emisija CO2 ili uštede u energiji kao rezultat financiranih reformi. To znači, pojašnjava ECA, da se učinkovitost fonda u pogledu njegova cilja – zelenijeg i otpornijeg gospodarstva EU – ne prati na zadovoljavajući način.

Kao odgovor na izvješće, Komisija ističe da kritike revizije idu predaleko, izvan zahtjeva propisanih propisima Unije.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari