Ericsson Nikola Tesla u 2023. godini ostvario neto dobit od 22,2 milijuna eura

Financije.hr
Predsjednica Ericsson NT, Gordana Kovačević na prezentaciji financijskog izvješća kompanije, Zagreb, Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Ericsson Nikola Tesla tijekom prošle poslovne godine ostvario je prihod od prodaje od 304,2 milijuna eura, što je rast od 2,2 posto, operativna dobit iznosila je 24,8 milijuna eura dok je neto dobit iznosila 22,2 milijuna eura. Prihodi od prodaje najveći su u posljednjih pet godina – 2019. godine su iznosili 236 milijuna eura, rekla je Gordana Kovačević, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla, prezentirajući konsolidirano financijsko izvješće za 2023. godinu.

Bruto marža iznosila je 10,5 posto a udio izvoza u ukupnim prihodima je 57,2 posto Pritom u ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 42,8 posto, usluge za Ericsson 46,6 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 10,6 posto. Prodaja u segmentu Mreža iznosi 145,2 milijuna eura, Digitalnih usluga 78,4 milijuna eura, Usluga upravljanja 80,1 milijun eura, a u segmentu Ostalo 0,5 milijuna eura, stoji u izvješću.

Financijska godina je bila izazovna, ali smo zadovoljni postignutim rezultatima. Makroekonomsko okruženje je bilo prepuno ekonomskih i političkih nestabilnosti, susretali smo se s inflatornim pritiscima, povećanjem cijena roba i usluga, problemima opskrbnih lanaca te usporenim investicijskim ciklusima. No, bez obzira na trendove na tržištu, ostvarili smo dobre rezultate i zaposlili 200 stručnjaka u našu kompaniju“, rekla je Kovačević.

Bruto dobit ove kompanije je dosegnula 31,8 milijuna eura, što je porast od 30,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dobit prije oporezivanja viša je 43,8 u odnosu na prethodnu godinu te je iznosila 25,2 milijuna eura, a neto dobit je veća za 40,3 posto, te je dosegnula 22,2 milijuna eura.

Damir Bušić, direktor financija, nabave i upravljanja komercijalnim ponudama rekao je da je domaće tržište stabilno te da je kompanija, kada je riječ o inozemnim tržišta, izašla s tržišta Bjelorusije, što nije narušilo poslovne rezultate kompanije.

„Prihodi od su viši za 2,2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Udjel izvoza u ukupnim prihodima je 57,2 posto, što potvrđuje vodeću poziciju na ljestvici hrvatskih izvoznika. Operativna dobit viša je 45,2 posto odnosno 7,7 milijuna eura više u poređenju s 2022. godinom, te iznosi 24,8 milijuna eura, dok je neto dobit viša 40,3 posto te iznosi 22,2 milijuna eura“, rekao je Bušić.

Financije.hr
Prezentiranje financijskog izvješća za 2023. godinu u tvrtki Ericsson NT, Zagreb, Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Tijekom 2023. godine, Hrvatski Telekom je u skladu s najavama, završio ugovorni odnos s Ericsson Nikolom Teslom te je Telekom preuzeo sve elemente ugovornog odnosa u svoje vlasništvo. To se odnosi i na određeni broj zaposlenih, koji su bili tehnička jedinica za ovaj projekt, koji su sada iz Ericsson NT-a prešli u HT.

„Tvrtka i dalje ima 2.900 zaposlenih od čega je oko 1.800 inženjera prema podacima za siječanj. 40 posto zaposlenih su starosti do 35 godina a više od 96 posto ih je visokoobrazovani kadar, jer smo kompanija znanja i ulažemo u ljude“, istakla je Kovačević tijekom prezentacije rekavši da zbog neproduljenja ugovora u području upravljanih usluga s Hrvatskim Telekomom su mogući smanjeni prihodi od prodaje u operatorskom segmentu.

Za 2024. godinu iz kompanije najavljuju dodatno investiranje ali i moguće akvizicije. Fokus im je na razvoju digitalne infrastrukture, inovativnim ICT rješenjima, razvojima softvera te povećanju volumena poslovanja te broj kupaca.

„Mi se kao tvrtka već pripremamo za 6G mrežu i stvaramo preduvjete za ovaj proces. Naši proizvodi i rješenja prate potrebe naših kupaca i klijenata a prema globalnim prognozama 6G mreža bi trebala početi do 2030. godine. Ona nam nudi neograničenu povezanost, pouzdane sustave, kognitivnu mrežu te mrežne računalne strukture, s čijim razvojem smo već počeli“, rekla je predsjednica Ericsson Nikola Tesla, Gordana Kovačević.

Za Financije.hr predsjednica Ericsson NT je komentirala i nove akte EU koji se odnose na nadzor nad digitalnim uslugama i AI tehnologiju, koji su od nedavno na snazi.

„Apsolutno pozdravljamo regulaciju u ovom području, koja je okrenuta ka čovjeku. Mi kao kompanija ne vidimo da na bilo koji način možemo imati poteškoća zbog ovih akata jer poslujemo odgovorno“, rekla je Gordana Kovačević za naš portal.

Ericsson Nikola Tesla je pridruženi član korporacije Ericsson koja predvodi i podržava suvremene načine komuniciranja. Aktivnosti kompanije obuhvaćaju istraživanje i razvoj, dizajn cjelovitih komunikacijskih rješenja, prodaju i marketing, usluge u području višeuslužnih i mobilnih mreža najnovijih generacija, uključujući mobilni Internet te sistemsku integraciju složenih sustava u svim segmentima poslovanja. Kompanija osigurava inovativna ICT rješenja koja unaprjeđuju život ljudi i stvaraju novu vrijednost. Dionicama Ericssona Nikole Tesle trguje se na Redovitom tržištu Zagrebačke burze pod burzovnim simbolom ERNT-R-A.

25 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari