Ekonomski savjetnici njemačke vlade predviđaju stagnaciju gospodarstva u 2024.

pixabay.com
Poslovna aktivnost u EU, ilustracija Foto: Pixabay.com

Njemačko gospodarstvo ove će se godine blago smanjiti, a u idućoj će tek neznatno porasti, pokazale su u srijedu nove procjene vladinih ekonomskih savjetnika. Najveće europsko gospodarstvo smanjit će se u ovoj godini za 0,4 posto, procijenili su. U ožujku su prognozirali 0,2-postotni pad aktivnosti.

I u idućoj godini aktivnost bi trebala više-manje stagnirati, uz prognoziranu skromnu stopu rasta od 0,7 posto, prenosi Hina. Proljetos su očekivali rast BDP-a za 1,3 posto.

Najveći problemi za izvozno orijentirano gospodarstvo su spor oporavak u Kini nakon ukidanja pandemijskih ograničenja i slaba globalna potražnja, ističu u izvješću. Izdvajaju i skok cijena energije, slabljenje domaće potražnje i geopolitičke sukobe.

Međutim, kako su istaknuli, još ih više brinu strukturni problemi, poput nedostatka radne snage i niske razine modernizacije u tvrtkama. Ti strukturni problemi mogli bi kočiti gospodarstvo desetljećima, upozorili su.

Dodaju i da će se Njemačka u idućim desetljećima suočiti s potpuno drugačijim problemima ako vlada i tvrtke odmah nešto ne poduzmu.

Njemačka se suočava sa starenjem stanovništva koje bi moglo produbiti problem manjka radnika, a industrijske tvrtke sporo usvajaju digitalnu tehnologiju i prijeti im zaostajanje za globalnom konkurencijom, objašnjavaju.

Vladi preporučuju da građanima osigura dodatne poticaje za rad na puno radno vrijeme, reformu politike doseljavanja, više ulaganja i veću otvorenost prema novim tehnologijama, poput umjetne inteligencije.

Smatraju i da bi trebalo podići dobnu granicu za odlazak u mirovinu kako bi se ublažio pritisak na mirovinski sustav, ne precizirajući kolika bi trebala biti. Sugeriraju tek da se poveže sa životnim vijekom koji se produljuje.

Inflacija bi po njihovoj procjeni trebala u ovoj godini iznositi 6,1 posto i naglo usporiti u 2024., na 2,6 posto, što je približno za pola postotnog boda manje no što su pokazivale proljetne prognoze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari