E.ON i Aquafil pustili u pogon postrojenje koje će godišnje proizvoditi 59 GWh snage

Foto: Promo

U pogon je pušteno kogeneracijsko postrojenje (CHP) za pokrivanje energetskih i proizvodnih potreba postrojenja Aquafil u Ljubljani.

Riječ je o suradnji između AquafilSLO, dijela Aquafil grupe, vodećeg proizvođača najlona tipa 6, i E.ON Energy Infrastructure Solutions (EIS) u Sloveniji.

U pitanju je dio grupe E.ON Hrvatska koja, pak, pripada E.ON SE grupi, jednom od najvećih europskih operatera energetskih mreža i energetske infrastrukture te pružatelju inovativnih korisničkih rješenja za preko 48 milijuna kupaca.

Turbinu snage 7,5 MW isporučila je tvrtka Mercurio, a postrojenje će proizvoditi godišnje 59 GWh snage i 220’000 tona pare pri 10 bara, čime će pokrivati 100 posto potrebe za parom i približno 50 posto električne energije na samoj lokaciji proizvodnje.

Proizvodna lokacija u Ljubljani, koja proizvodi Aquafilov vodeći proizvod regenerirani najlon ECONYL® iz otpada, jedna je od ključnih lokacija tvrtke. Za svoje procese troši značajne količine toplinske i električne energije. Predan budućnosti tvrtke, Aquafil je odlučio lokalno implementirati visoko učinkovitu kogeneraciju koja ponovno koristi kogeneriranu toplinu za svoje proizvodne procese.

Foto: Promo

“AquafilSLO pogon u Ljubljani dom je nekih od najnaprednijih tehnologija koje Aquafil grupi omogućuju da bude izvanredan primjer kružnog gospodarstva i inovator u industriji sintetičkih materijala. U svjetlu trenutnog energetskog tržišnog okruženja, kojeg karakteriziraju povećane cijene i nesigurnost opskrbe, odlučili smo se za rješenje koje jača našu energetsku neovisnost. Instaliranjem centralne CHP jedinice za opskrbu naših industrijskih procesa u Ljubljani električnom i toplinskom energijom proizvedenom na lokaciji, Aquafil naglašava ne samo svoju predanost Sloveniji, već također osigurava sigurnu lokalnu opskrbu iz visoko učinkovite proizvodne jedinice”, kazao je Denis Jahic, generalni direktor AquafilSLO.

Ovim partnerstvom E.ON Hrvatska nastavlja svoju misiju energetskog partnera i na slovenskom tržištu pružanjem energetskih infrastrukturnih rješenja (EIS) poslovnim kupcima, što je usklađeno s EIS strategijom Grupe implementiranom 2017. godine kao načinom pružanja kupcima raznolikih i prilagođenih rješenja koja odgovaraju njihovim energetskim potrebama i pružaju niže troškove energije i veću učinkovitost.

“U svjetlu aktualnih događaja još je veći fokus na energetskoj učinkovitosti i neovisnosti kako bi se izbjegla volatilnost cijena energije. Tranzicija prema klimatskoj neutralnosti zahtijeva pametna, decentralizirana, održiva i učinkovita rješenja usmjerena na budućnost, a naša energetska infrastrukturna rješenja pružaju sve to. Nakon već uspješno uspostavljene suradnje E.ON-a i Aquafila na talijanskom tržištu, veliko nam je zadovoljstvo što nas je Aquafil još jednom prepoznao kao stručnog i vrijednog energetskog partnera za daljnje ostvarivanje svojih poslovnih ciljeva”, napominje Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON-a Hrvatska.

„Raditi na ovom visokoučinkovitom energetskom postrojenju zajedno s E.ON Energy Infrastructure Solutions (EIS) je bio zahtjevan izazov koji smo uspješno priveli kraju. Isporučeno postrojenje je vrhunsko u smislu učinkovitosti i pouzdanosti. Glavna komponenta postrojenja je naša plinska turbina M7A-03D (paket GPB80D) s najboljom učinkovitošću, spremna za sagorijevanje vodika i s najnižom trenutno dostupnom razinom emisije u atmosferu. Za ovaj posao uložili smo sve napore u smislu dizajna, rada i mogućnosti izgradnje. Sigurni smo da će ovaj mali „dragulj“ isporučivati stabilnu, učinkovitu i čistu energiju za AquafilSlo dugi niz godina“, izjavio je Maurizio Domenichini, voditelj projekta Mercurio.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari