DZS: Proizvođačke cijene u godinu dana pale za 3,5 posto

Pixabay.com
Industrijska proizvodnja, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju su u odnosu na svibanj bile više za 0,5 posto, dok su prema istom mjesecu prošle godine pale za 3,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U lipnju su na domaćem tržištu proizvođačke cijene porasle za 0,9 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini pale za 4,9 posto.

Na inozemnom tržištu, proizvođačke cijene u lipnju u usporedbi sa svibnjem bile su niže za 0,2 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine za 0,8 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, 2,5 posto, i kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,4 posto.

Istodobno su proizvođačke cijene energije pale za 8,7 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,1 posto te kapitalnih proizvoda za 0,4 posto.

U lipnju u usporedbi sa svibnjem proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su kod energije za 0,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 posto, kapitalnih proizvoda za 0,2 posto te intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto, dok su kod trajnih proizvoda za široku potrošnju zadržale stabilnost.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari