Dug veledrogerijama premašio 600 milijuna eura, traže sastanak s ministarstvom

Pixabay.com
Lijekovi, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ukupan dug prema veledrogerijama trenutno premašuje 600 milijuna eura iako zakonski rokovi plaćanja u Hrvatskoj nalažu da se financijske obaveze moraju podmiriti u roku od 60 dana, objavila je HUP-Koordinacija veledrogerija.

Kako zdravstveni sustav ima problema s financiranjem, veledrogerije ga već dugo vremena podržavaju na način da su rokove plaćanja produžili na 180 dana, što je tri puta duže od zakonske obaveze.

“U dogovoru postignutom pre sad već gotovo tri godine, usuglašeno je i kako će se dani plaćanja u narednom periodu sustavno smanjivati prema važećim zakonskim okvirima. Sadašnje stanje, nažalost, sasvim je suprotno od navedenog. Velik broj bolnica i rokove od 180 dana je prekoračio a ukupan dug  prema veledrogerijama trenutno premašuje 600 milijuna eura”, navode iz Koordinacije.

O kretanju duga, HUP-Koordinacija veledrogerija, redovito, svaki mjesec službenim putem obavještava Ministarstvo zdravstva no unatoč evidentnom porastu duga, još uvijek nisu dobili termin zajedničkog sastanka na kojem bi imali priliku razgovarati o drugačijim modalitetima otplate.

Upozoravaju i da, premda je to zadnji mehanizam za kojim poseže, svaka veledrogerija, jednako kao i bilo koji drugi gospodarski subjekt u Republici Hrvatskoj, ima i pravo i obvezu zaštititi svoja prava aktiviranjem zakonom predviđenih mogućnosti naplate svojih potraživanja.

“HUP-Koordinacija veledrogerija zalaže se za komunikaciju koja vodi prema rješenju trenutne situacije, što vjerujemo da je svima u interesu.  Veledrogerije će, kao i do sada, činiti sve da nađu rješenja, uvažavajući specifičnu situaciju svih uključenih dionika”, istaknuli su.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari