Dug bolnica prema veledrogerijama dosegnuo 600 milijuna eura

Pixabay.com
Lijekovi, Foto: Pixabay.com

HUP–Koordinacija veledrogerija upozorava na povijesno najveći dug bolnica za lijekove i medicinski potrošni materijal prema veledrogerijama, koji je 31. svibnja iznosio 600 milijuna eura, dok dospjeli dug prelazi 400 milijuna eura.

Samo u posljednjih pet mjeseci, dug je porastao za 200 milijuna eura, što ozbiljno ugrožava ekonomsku održivost poslovanja veledrogerija.

HUP-Koordinacija veledrogerija ističe da je toliko visoki iznos znak hitne potrebe za intervencijom nadležnih tijela te traži hitno plaćanje i implementaciju sustavnih mjera za sprječavanje daljnjeg povećanja duga.

Ovakva situacija, ističu u priopćenju, dovodi do sve češćih naznaka otežane isporuke lijekova i medicinskih proizvoda. Hrvatske veledrogerije, kao odgovoran dionik hrvatskog zdravstvenog sustava, godinama su osiguravale opskrbu pacijenata, no sada su granice njihovih mogućnosti dosegnute.

“Ovo je posljednje upozorenje i apel na hitno rješavanje ove situacije. Poslovanje u ovakvim uvjetima nije moguće niti prema jednom ekonomskom modelu”, naglasili su.

Od veledrogerija se očekuje poštivanje zakona, uredne isporuke lijekova i medicinske opreme, redovito plaćanje obveza, režija i nabave lijekova, kao i isplata plaća i doprinosa za više od 3.500 zaposlenih. Uz ovako visoka dugovanja, to je postalo neodrživo.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari