Dobre vijesti o inflaciji dovele do rasta Wall Streeta, oporavlja se i kinesko gospodarstvo

Foto: Pixabay/Pexels

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli jer inflacija u SAD-u popušta, što daje za pravo nagađanjima da američka središnja banka više neće povećavati kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 1,43 posto, na 34.827 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,91 posto, na 4.495 bodova, a Nasdaq indeks 2,37 posto, na 14.094 boda. Najveći dnevni skok indeksa od travnja, piše Hina, pripisuje se boljim nego što se očekivalo podacima o inflaciji u SAD-u.

Jučer objavljeno izvješće pokazalo je tako da je u listopadu stopa inflacije iznosila 3,2 posto, manje u odnosu na 3,7 posto u rujnu i manje od 3,3 posto, koliko su očekivali analitičari.

Od ožujka prošle godine Fed je povećao ključne kamatne stope za 5,25 postotnih bodova kako bi suzbio inflaciju. No, na posljednje dvije sjednice čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene, pa ulagači vjeruju da je ciklus povećanja cijene novca završen.

I na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica snažno porasle, kao i jučer na Wall Streetu, jer su ulagače ohrabrili podaci o ubrzanju oporavka kineskog gospodarstva, ali i o popuštanju inflacije u SAD-u.

Rast cijena dionica i na azijskim burzama

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u plusu 1,9 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 2,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 3,1 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su bolji nego što se očekivalo podaci iz kineskog gospodarstva, koji ukazuju na ubrzanje oporavka od koronakrize.

Industrijska proizvodnja porasla je u listopadu na godišnjoj razini 4,6 posto, brže u odnosu na 4,5 posto u rujnu.

Promet u trgovini na malo skočio je, pak, u listopadu 7,6 posto na godišnjoj razini, dok je mjesec dana prije rast iznosio 5,5 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari