Do 13 sati rezervirano 15 milijuna eura poticaja za kupnju energetski učinkovitih vozila

Pexels.com
Električno vozilo, ilustracija Foto: Pexels.com

Građani su do 13 sati rezervirali čak 15 milijuna eura poticaja, nakon čega je Javni poziv privremeno zatvoren, priopćili su iz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fond je danas u devet sati početi primati prijave za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila za što je osigurao budžet od 15 milijuna eura. Kažu da su zaprimili 2.241 zahtjev za poticaje, a građani su na više od 333 prodajna mjesta rezervirali sva izdvojena sredstva. Iz Fonda tvrde da su sredstva bila dostatna za sve zainteresirane.

“Ovakav, nikad izdašniji program sufinanciranja, pozitivno utječe i na bržu dekarbonizaciju prometnog sustava. Na našim cestama uskoro možemo očekivati više od 2.200 novih, energetski učinkovitih vozila. To je osobito važno radi postizanja ciljeva energetske učinkovitosti u prometu, ali i bolje kvalitete zraka u gradovima. S obzirom na to da danas obilježavamo i Dan planeta Zemlje drago nam je da se određeni broj građana odlučio za korištenje ekološki prihvatljivijih vozila. Naravno, za ovu je godinu to tek početak, jer planiramo nastaviti i sa sufinanciranjem za pravne osobe te javni sektor, s obzirom ne to da su poticaji još uvijek najznačajniji motivator za promjenu postojećeg voznog parka”, najavio je direktor Fonda Luka Balen.

Najviše su se kupovali osobni električni automobili, odnosno vozila kategorije M1, za koje je iznos poticaja bio do 9.000 eura. Zatraženo je sufinanciranje za 1.629 osobnih automobila, od kojih je 1517 električnih, a 112 plug in hibridnih. Za motore i skutere to jest vozila L kategorije pokazalo je interes 612 građana, a za takva vozila mogli su dobiti do 2.500 eura bespovratnih sredstava.

Najtraženija automobili bili su marke Tesla, Renault, Hyundai, Opel, Dacia, MG Motor i Citroën koja su se, kako navode iz Fonda, zahvaljujući poticajima, cjenovno približili istim klasama vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Najveći interes za poticaje bio je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, zatim u Splitsko-dalmatinskoj, pa u Primorsko-goranskoj i na četvrtom mjestu u Istarskoj županiji.

Podsjećamo, za razliku od dosadašnjih, ovogodišnji poziv bio je namijenjen samo građanima, koji su se za sredstva morali prijavljivali preko prodajnih mjesta, ovisno o marki vozila koju su željeli kupiti.

Za sufinanciranje od 40 posto su u ovom programu bila prihvatljiva isključivo nova energetski učinkovita vozila čija ukupna cijena, uključujući eventualni popust i PDV, nije prelazila 50.000 eura, ističu iz Fonda.

Građani imaju rok od osam dana da na račun prodajnog mjesta uplate svoj obavezni minimalni predujam, pozivajući se na broj svoje rezervacije nakon što su im prodajna mjesta rezervirala tražene poticaje. Prodajno mjesto nakon toga u aplikaciju Fonda treba učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate od strane kupca, kupci će zatim na mail primiti potvrdu o uspješnom dovršetku prijave.

Iz Fonda napominju da će onima čija dokumentacija bude potpuna i ispravna, na adresu stići odluka i ugovor o sufinanciranju, na temelju kojeg imaju vremena do kraja godine za kupnju planiranog vozila i dostavu odgovarajuće dokumentacije, uz koju će im jednokratno biti isplaćena odobrena sredstva.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari