Dionice Nike-a pale za 12 posto, tržišna vrijednost tvrtke manja za 15 milijardi dolara

Pixabay.com
Tenisice Nike, Foto: Pixabay.com

Najveća svjetska tvrtka sportske odjeće Nike priopćila je da očekuje iznenađujući pad tromjesečnih prihoda i to od deset posto, jer se suočava s rastućom konkurencijom novijih rivala, kao što su On i Hoka.

Ova vijest dovela je do pada dionica Nikea za više od 12 posto u trgovanju nakon radnog vremena, što bi moglo značiti gubitak od 15 milijardi dolara tržišne vrijednosti ako se gubici održe i tijekom današnjeg dana.

Nike je također priopćio ulagačima da se suočava i sa slabljenjem potražnje na međunarodnim tržištima, uključujući i Kinu. Ipak, tvrtka navodi da je optimistična da će novi proizvodi i marketinška kampanja na nadolazećim Olimpijskim igrama u Parizu pomoći tvrtki da povrati zamah kod potrošača.

“Olimpijske igre u Parizu nude nam vrhunski trenutak da svijetu prenesemo našu viziju sporta”, rekao je za BBC izvršni direktor John Donahoe.

Tvrtka je smanjila i svoje izglede za fiskalnu 2025. godinu. Izravno poslovanje s potrošačima manje je za osam posto, budući da su neki kupci odabrali modernije novonastale brendove.

“Postoji osjećaj da Nike jednostavno nije dovoljno inovirao, nije se dovoljno plasirao na tržište, nije ispričao dovoljno priča o svojim proizvodima”, rekao je direktor GlobalData Retaila, Neil Saunders.

Strategija diva sportske odjeće da prodaje svoje proizvode putem vlastitih trgovina i web stranice umjesto veleprodaje kao što je Foot Locker naštetila je prodaji.

“Nike mora ponovno stati na čelo u smislu uvjeravanja ljudi da kupuju njegove proizvode”, dodao je Saunders.

Nike je trenutačno glavni sponzor dresova na nogometnom turniru UEFA Euro 2024., pobijedivši brendove poput Adidasa i Pume. Sponzoriraju devet reprezentacija uključujući Englesku, Francusku i Portugal.

13 Odgovora

  1. On i Hoka i nisu bas neki veliki rivali Nike -u Te dvije tvrtke zajedno imaju jedva 4 mlrd dolara prihoda godišnje a Nike ima preko 50 mlrd dolara prihoda

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari