Dionice Alibabe pale nakon izvješća o padu neto prihoda za 77 posto

Freepik.com
Pogoršana očekivanja u gospodarstvu, Ilustracija, Foto: Freepik.com/tartila

Dionice Alibabe pale su za čak sedam posto u Hong Kongu, nakon što je kineska tehnološka kompanija izvijestila o razočaravajućim prodajnim brojkama i najavila da će obustaviti planove za uvrštavanje na tržište dvije svoje podružnice.

Iz Alibabe su u rujnu 2023. rekli da će izdvojiti Cainiao u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO). Planovi za uvrštavanje na tržište lanca supermarketa Freshippo sežu mnogo dalje, do srpnja 2022. No, sada je predsjednik Joseph Tsai rekao da nisu u žurbi to učiniti s obzirom na izazovne tržišne uvjete, prenosi CNN.

U prosincu 2023. došlo je do promjena u upravi Alibabe zbog zabrinutosti nakon uspješnog poslovanja njihovog konkurenta PDD-a, kompanije koja stoji iza kineske tvrtke za internetsku trgovinu Pinduoduo i američkog Temua.

Alibabina prodaja za tromjesečju koje je završilo u prosincu 2023. iznosila je 36,7 milijardi dolara, što je za pet posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ali je manje nego što su analitičari predviđali. Neto prihod pao je za 77 posto na nešto više od dvije milijarde dolara, za što je tvrtka rekla da je uzrokovano “smanjenjem prihoda” od njezinih operacija.

Najava tvrtke o programu otkupa dionica vrijednom 25 milijardi dolara, za koju je rekla da pokazuje njezino povjerenje u svoje poslovanje, također nije potaknula interes među ulagačima. Dionice Alibabe u New Yorku u srijedu su pale za 5,9 posto.

U ožujku 2023. Alibaba je najavila svoje najveće restrukturiranje otkako je Jack Ma osnovao tvrtku. Odvojeno je šest posebnih jedinica, uključujući e-trgovinu, logistiku, medije i zabavu, a svaka od tih jedinica ima svog glavnog izvršnog direktora. Od tada su njihove dionice u New Yorku izgubile 25 posto svoje vrijednosti.

Alibaba, čije je sjedište u Hangzhouu, u istočnoj Kini, ključni je igrač u kineskom sektoru digitalnih usluga. Također se smatra pokazateljem osobne potrošnje u Kini.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari