Demontaža GE-a, nekoć legendarne američke ‘tvrtke za sve’, sada je završena

Pixabay.com
Električna energija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

GE (General Electrics) je nekoć činila gotovo sve za tipičnu američku obitelj – od medijskih usluga televizije, do žarulja i ostalih uređaja, kao i električne energije potrebne za napajanje tih kućnih potrepština, čak i hipotekarnih zajmova koji su mnogima omogućili kupnju domova.

Više ne, prenosi CNN.

S podjelom ovaj utorak na dvije tvrtke, raspad nekada moćne industrijske ikone je završen. Tvrtku je osnovao Thomas Edison 1892. godine, a izgradio ju je u najveću i najvrjedniju kompaniju na svijetu nekadašnji legendarni, a danas često kritizirani CEO Jack Welch. Ali, tijekom ovog stoljeća, tvrtka je postala posrnuli, napuhani konglomerat, opterećen loše tempiranim poslovima koji su je ostavili s nepriuštivom razinom duga.

Ali umjesto da se pozabavi tim dugom i popravi svoje bezbrojne probleme, potrošila je desetke milijardi na otkup dionica i dividende u očajničkom pokušaju da uspori pad cijene dionica.

No ta strategija nije uspjela i do 2018. godine je povučena iz Dow Jones Industrial Averagea, indeksa 30 kompanija osmišljenog da predstavlja najznačajnije američke dionice. Bila je izvorni član indeksa, a dio njega neprekidno od 1907. Zamijenila ju je veletrgovac lijekovima Walgreens Boots Alliance.

Rasprodaja dijelova poslovanja

Larry Culp izabran je za glavnog izvršnog direktora 2018. i ubrzao je smanjenje duga izdvajanjem i prodajom mnogih njezinih odjela.

GE se već riješila 49 posto medijske kuće NBC, prodavši je suvlasniku Comcastu 2013., a svoj posao s aparatima kineskom Haieru 2016. No tempo prodaje ubrzao se dodatno pod Culpom. Godine 2020. prodala je svoju kultnu tvornicu žarulja, koja je bila jedan od temelja rođenja tvrtke u 19. stoljeću.

Druge jedinice, poput poslovanja leasinga zrakoplova, prodane su konkurenciji, što je potez koji je zatvorio poslovanje nekad moćne financijske tvrtke, GE Capital. GE Capital odigrao je veliku ulogu u širem padu tvrtke davanjem zajmova raznim klijentima, uključujući drugorazredne hipoteke, što je uzrokovalo gubitak kreditnog rejtinga tvrtke AAA usred Velike recesije 2009. godine.

Naposljetku, u studenom 2021. GE je objavio planove o podjeli u tri zasebne kompanije – GE Healthcare, koja je izdvojena prošle godine, GE Aerospace, koja proizvodi mlazne motore i GE Vernova, koja se sastoji od poslovanja proizvodnje energije. GE Healthcare počeo je trgovati dionicama u siječnju 2023. Dionicama dvije preostale kompanije počelo se trgovati na američkim tržištima u utorak.

Culpovi potezi pomogli su preokrenuti trend pada dionica GE-a, koje su pale za 45 posto 2017. i još 57 posto 2018. Dionice su se gotovo udvostručile u cijeni, porasle su 95 posto, 2023., a ove su godine porasle za dodatnih 37 posto.

GE Aerospace će zadržati dugogodišnji dionički simbol GE, a Culp će ostati njegov CEO. Koliko će dugo ostati na tom poslu nije objavljeno, no neki su sugerirali da bi on mogao biti nasljednik Davea Calhouna, izvršnog direktora koji odlazi u mirovinu još jedne problematične američke tvrtke, Boeinga. U intervjuu za CNBC u utorak, Culp je izbjegao pitanje u vezi toga, ali je izrazio povjerenje u Boeing, koji je veliki kupac GE-ovih motora.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari