Kanadski biznismen želi kupiti TikTok uz popust do 90 posto

Pixabay.com
TikTok, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Kevin O’Leary sastavlja udruženje za potencijalnu kupnju TikToka, s početnom ponudom od 20 do 30 milijardi dolara – što je 90 posto manje vrijednosti u odnosu na posljednji krug financiranja tvrtke.

Svaki dogovor za platformu za dijeljenje kratkih videozapisa — procijenjenu na 220 milijardi dolara u 2023., prema podacima PitchBooka — vjerojatno će isključiti algoritme temeljene na korisničkim preferencijama koji su joj pomogli da postane tako uspješna, rekao je predsjednik O’Leary Venturesa za CNBC. “To je najveća zabavna i poslovna mreža u Americi danas, pa je od velikog interesa i velike vrijednosti”, rekao je krajem prošlog tjedna.

Ali nije vjerojatno da će kineska vlada prodati algoritme, “dakle, ono što dobivate je vrijedan domaći brend TikTok i 170 milijuna korisnika, bez podataka”, rekao je O’Leary, poznati investitor iz emisije ‘Shark Tank’.

Potencijalni kupac morat će “ponovno emulirati” te algoritme s američkim kodom i djelovati kao “stjuard” za transformaciju platforme iz “TikTok China u TikTok U.S.A.” Otuda rez vrednovanja društvene mreže. Ranije u ožujku, Zastupnički dom američkog Kongresa glasao je za prijedlog zakona koji bi prisilio ByteDance, vlasnika TikToka, da se ili odrekne svoje vodeće globalne aplikacije ili se suoči s učinkovitom zabranom. Međutim, mogli bi proći mjeseci prije nego što bilo kakav zakon vezan uz TikTok izglasa u Senatu.

Također ostaje nejasno hoće li kineska vlada dopustiti ByteDanceu da proda TikTok kupcu iz SAD-a. Tvrtka je žestoko lobirala protiv prijedloga zakona.

Prodaja ili zabrana

Ipak, O’Leary je rekao da postoji najmanje 50 posto šanse za zabranu i prisilnu prodaju diva društvenih medija početkom sljedeće godine nakon predsjedničkih izbora u SAD-u, i on se priprema za tu mogućnost.

Svaki potencijalni dogovor trebao bi dobiti blagoslov Bijele kuće s obzirom na implikacije po nacionalnu sigurnost. O’Leary je rekao da je o tome već razgovarao s republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom za predsjedničku nominaciju i da se planira sastati s Joeom Bidenom koji se kandidira za drugi mandat.

Predsjednik O’Leary Ventures također je rekao da je u pregovorima s drugim stranama koje su zainteresirane za otkup te da će od travnja kontaktirati i fondove.

Zasebno, bivši američki ministar financija Steve Mnuchin također je pokazao interes za kupnju TikToka. TikTok nije odmah odgovorio na zahtjev za medijski komentar.

13 Odgovora

  1. Ugledao se na Elon Muska koji je kupi twitter, pa sad i on želi tik tok. Logično.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari