Dalmatinski ceh: Ograničavanje rada nedjeljom ugrožava male trgovce i obrtnike

Pixabay.com
Prodaja voća, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Iz Ceha za trgovinu Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije poručili su kako je Zakon o trgovini, kojim se ograničava rad trgovina nedjeljom na 16 nedjelja godišnje, ugrozio egzistenciju malih trgovaca i obrtnika.

U cehu su naveli da je ulaskom u novu godinu položaj malih trgovaca i obrtnika u odnosu na velike trgovačke lance dodatno pogoršan, prenosi Hina.

“Optimalna raspodjela 16 radnih nedjelja tijekom cijele godine pokazuje se kao nemoguća misija za obiteljske obrte i vlasnike malih trgovina”, kaže predsjednik Ceha za trgovinu Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije Ivica Ćudina.

Napominje kako će taj problem posebno pogoditi male trgovce na Jadranu koji glavninu prometa ostvaruju unutar turističke sezone, koja u većini gradova počinje već u travnju. Iz ceha navode kako se nameće zaključak da je Zakon u potpunoj suprotnosti sa Strategijom održivog i cjelogodišnjeg turizma do 2030., posebice uzme li se u obzir da je iz godine u godinu udio prihoda od turizma u hrvatskom BDP-u najveći u Europskoj uniji.

Dodatno ogorčenje malih trgovaca i obrtnika, navodi Ćudina, proizlazi iz činjenice da su veliki trgovački lanci, zbog većeg broja poslovnica, otvoreni tijekom cijele godine.

Činjenica da je posljednjih godina broj obrta u konstantnom porastu, a broj obrtnika koji se bave trgovinom u strmoglavom padu, ponajviše ilustrira nezavidnu situaciju u kojoj se trenutačno nalaze mali trgovci, kazao je Ćudina.

Stoga u Cehu za trgovinu Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije smatraju da je Zakon, koji čak i vlasniku obrta priječi rad nedjeljom u vlastitoj trgovini, potrebno hitno mijenjati.

“Apeliramo na razum i Ustav Republike Hrvatske kojim bi svakome trebalo biti omogućeno pravo na rad i slobodu rada”, istaknuo je Ćudina.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari