Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj i dalje rastu

pixabay.com
Stanovi u Zagrebu, Foto: Pixabay.com

U prvom tromjesečju 2024. godine, cijene stambenih objekata u Hrvatskoj porasle su za 1,7 posto u odnosu na četvrto tromjesečje prošle godine, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Na godišnjoj razini, cijene nekretnina su porasle za 9,1 posto.

Istodobno, cijene novih stambenih objekata bile su veće za 3,3 posto, u odnosu na zadnje tromjesečje 2023. Porasle su i u usporedbi s prvim tromjesečjem lani i to za 6,2 posto.

Od siječnja do ožujka 2024., cijene postojećih stambenih objekata porasle su za 9,5 posto u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini, dok su u odnosu na četvrto tromjesečje 2023. bile veće za 1,4 posto.

Cijene stambenih objekata u prvom tromjesečju ove godine bile su za 1,8 posto veće u Zagrebu, na Jadran su bile veće za 1,4 posto, a na ostalim područjima za 2,2 posto, u odnosu na zadnje tromjesečje lani.

Na godišnjoj razini, cijene stambenih objekata u Zagrebu porasle su za 8,8 posto, a na Jadranu za 8,9 posto, dok su na ostalim područjima veće za 10,8 posto.

“Indeks cijena stambenih objekata mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koje su kupila kućanstva neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe. Vrijednost zemljišta uključena je u tržišnu cijenu”, navode iz DZS-a.

7 Odgovora

  1. I dalje se biljezi takav porast… To je dvosjekli mač, za jedne super, za druge prestrasno…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari