Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u godinu dana rasle najviše u EU

Pixabay.com
Zagreb, Foto: Pixabay.com

Cijene stambenih objekata u trećem tromjesečju prošle godine porasle su u odnosu na prethodni kvartal za 0,3 posto, dok su u usporedbi s istim razdobljem 2022. veće za 10,9 posto, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Istovremeno su objavljeni i podaci Eurostata, europskog statističkog Ureda, koji pokazuju kako je taj hrvatski međugodišnji rast najveći u cijeloj Europskoj uniji.

Cijene novih stambenih objekata u odnosu na drugo tromjesečje 2023. gosine, u prosjeku su više za 2,5 posto, a na godišnjoj razini za 12,3 posto.

Što se tiče postojećih stambenih objekata, oni su u usporedbi s drugim kvartalom prošle godine pojeftinili za 0,1 posto, dok su u odnosu na treće tromjesečje 2022. poskupjeli za 10,6 posto, podaci su DZS-a.

Najveći rast cijena od 2,4 posto u referentnom je kvartalu zabilježen u Gradu Zagrebu, iza kojega slijedi Jadran s porastom od 1,4 posto.

U odnosu na treće tromjesečje 2022. cijene stambenih objekata u prosjeku su za Grad Zagreb više za 12,1 posto, a za Jadran za 8,2 posto.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari