Cijene nafte stabilne iznad 93 dolara

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com/ilustracija

Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima iznad 93 dolara, balansirajući između zabrinutosti za potražnju zbog viših troškova zaduživanja koji koče gospodarstvo i procjena o tijesnoj opskrbi do kraja godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela jučer nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine i iznosila je 93,22 dolara. Značajnijih promjena, prenosi Hina, nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 89,73 dolara.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 42 centa,  na 95,31 dolara.

Trgovce zabrinjavaju visoke kamatne stope u velikim gospodarstvima koje koče gospodarstvo i potražnju za energentima, kao i upozorenje agencije Moody’s da bi zatvaranje državnih službi zbog neuspjelih pregovora u američkom Kongresu o državnoj potrošnji u novoj fiskalnoj godini moglo negativno utjecati na kreditni rejting SAD-a. 

Moguće zatvaranje državnih službi potvrdilo bi da politička polarizacija u Washingtonu slabi kreiranje fiskalne politike u vrijeme pojačanih pritisaka na cjenovnu pristupačnost zaduživanja zbog viših kamata, rekao je Reutersu analitičar Moody’sa, William Foster.

“I prijetnja zatvaranja državnih službi u SAD-u i njezin mogući utjecaj na kreditni rejting zemlje mogu utjecati na cijene nafte kojima će biti sve teže približiti se magičnoj ciljanoj granici od 100 dolara”, objašnjava Tamas Varga iz PVM-a.

Na početku tjedna cijene nafte zakočila je i ublažena ruska zabrana izvoza goriva. Moskva je zabranila isporuke kako bi osigurala opskrbu domaćeg tržišta u vrijeme žetve i zauzdala rast cijena, ali je naknadno iz zabrane izuzela goriva za plovila i dizel s visokim udjelom sumpora.

Potporu cijenama nafte pruža pak smanjena opskrba iz vodećih proizvođača. Saudijska Arabija i Rusija odlučile su na tržište plasirati manje barela do kraja godine, povrh dogovorenog smanjenja opskrbe na razini Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika.

Analitičari upozoravaju da bi zbog smanjene opskrbe tržište nafte moglo biti u deficitu u četvrtom tromjesečju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari