Cijene nafte stabilizirale se blizu 89 dolara, očekuje se daljnje ograničavanje opskrbe

pexels.com
Naftno polje, ilustracija Foto: Pexels/jayrocky

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak blizu razine od 89 dolara, poduprte procjenama da će vodeći proizvođači ustrajati u ograničavanju opskrbe, a američka središnja banka pomoći potražnji pauzom u podizanju kamatnih stopa.

Na londonskom je tržištu, piše Hina, cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 88,60 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u plusu 1,66 dolara.

Američko tržište jučer je bilo zatvoreno zbog praznika, a u elektroničkoj trgovini cijena barela također je bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 85,66 dolara. Prošli petak zaključio je trgovinu u plusu 1,39 dolara.

Raspoloženje su na kraju prošlog i na početku ovog tjedna obilježila očekivanja da će vodeći proizvođači smanjivati opskrbu i u idućim mjesecima kako bi poduprli cijene.

“Pokretač cijena bila su u prvom redu očekivanja da će vodeći proizvođači Rusija i Saudijska Arabija dodatno smanjiti opskrbu”, rekla je Sugandha Sachdeva iz Acme Investment Advisorsa.

Očekuje se da će Saudijska Arabija produljiti odluku o smanjivanju proizvodnje za milijun barela dnevno i na listopad. Odluku su do sada uglavnom objavljivali prije službene prodajne cijene koja je kupcima stizala u prvom tjednu u mjesecu, napominje Reuters.

Rusija je već najavila da će u rujnu smanjiti izvoz za 300.000 barela dnevno. U kolovozu smanjila ga je za 500.000 barela dnevno.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak rekao je prošli četvrtak da je Rusija s partnerima u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) dogovorila parametre smanjivanja izvoza. Službeno priopćenje s detaljima očekuje se ovaj tjedan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari