Cijene nafte porasle jedan posto na kraju tjedna

Pixabay.com
Naftni terminal, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su jedan posto na međunarodnim tržištima, uoči govora čelnika američke središnje banke Fed Jeromea Powella koji bi investitorima mogao dati naznake o daljnjem smjeru kretanja kamatnih stopa, prenosi Hina. Cijena barela porasla je na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje 93 centi, na  84,29 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao oko 87 centi višoj cijeni, po 79,92 dolara.

Oprez ulagača uoči govora predsjednika Fed-a, Jeroma Powella, na simpoziju u Jackson Holeu podigao je dolar na najvišu razinu u posljednjih deset tjedana, dok tržišta čekaju naznake o tome koliko će dugo kamatne stope ostati povišene. Snažan dolar čini naftu skupljom za vlasnike drugih valuta i smanjuje potražnju.

U međuvremenu, odnedavno je sve je očitije smanjenje ponude nafte na globalnom tržištu, napisali su u bilješci analitičari Morgan Stanleya. Banka očekuje da će ponuda sirove nafte padati tijekom ostatka godine, ali za 2024. predviđa i sporiju potražnju, što će rezultirati prekomjernom ponudom početkom sljedeće godine.

Razgovori između Turske i iračke poluautonomne regionalne vlade Kurdistana o izvozu sirove nafte iz sjevernog Iraka trebali bi se nastaviti nakon što dužnosnici u ovome tjednu nisu uspjeli postići dogovor o nastavku izvoza. Turska je, kako prenosi Hina, 25. ožujka zaustavila dotok iračke nafte preko luke Ceyhan, nakon što je izgubila dugogodišnji arbitražni slučaj kojeg je pokrenuo Irak.

Državni mediji su u međuvremenu citirali iranskog ministra nafte koji očekuje da će proizvodnja sirove nafte u zemlji do kraja rujna dosegnuti 3,4 milijuna barela dnevno, iako su američke sankcije i dalje na snazi. Dodatno, američki dužnosnici sastavljaju prijedlog kojim bi se ublažile sankcije naftnom sektoru Venezuele, otvarajući put većem broju tvrtki i zemalja da uvoze njezinu naftu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica neznatno pojeftinio, na 85,71 dolar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari