Cijene nafte ponovo rastu na tržištima

Pixabay.com
Naftno postrojenje, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte povećale su se u azijskom trgovanju, nakon smanjenja od više od tri posto u prethodnoj sesiji, budući da su zabrinutosti oko opskrbe potaknute sukobom na Bliskom istoku poništile loše podatke o godpodarstvenim kretanjima u Kini.

Prosinačke terminske cijene sirove nafte Brent, koje istječu u utorak, porasle su za 65 centi, ili 0,74 posto, na 88,10 dolar po barelu. Siječanjski fjučersi nafte Brent kojima, se više trguje, porasli su za 63 centa ili 0,73 posto, i iznose 86,98 dolara.

Cijena američke West Texas Intermediate (WTI) nafte povećana je za 67 centi ili 0,81 posto, te iznosi 82,98 dolara.

Cijena nafte je jučer smanjena jer su ulagači postali oprezni uoči sastanka američkih federalnih rezervi, koji će se održati sutra, objavio je Reuters, unatoč eskalaciji izraelskih napada na Gazu.

“Iako je izvršio kopneni napad, također se vrlo brzo povukao i Iran trenutno pribjegava samo verbalnom odvraćanju”, rekao je analitičar CMC Marketsa Leon Li, koji se nalazi u kineskom trgovačkom središtu Šangaju.

“Ako ovo preraste u invaziju punog opsega i bude umiješan Iran, zabrinutost oko opskrbe mogla bi se ponovno pojaviti.”

Cijene su se jutros povećale nakon tehničke korekcije, a tržišni rast sada ovisi o tome hoće li Izrael proširiti svoju kopnenu ofenzivu, dodao je Li.

U bilješci, analitičari ING-a istakli su da prekidi u iranskim naftnim tokovima ostaju najočitiji rizik za tržište.

Takav gubitak opskrbe mogao bi se kretati između 500.000 barela dnevno i jedan milijun barela dnevno, ako Sjedinjene Države još jednom striktno provode sankcije, dodali su za Reuters, iako razvoj događaja na Bliskom istoku tek treba utjecati na opskrbu naftom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari