Cijene nafte pod pritiskom slabih kineskih podataka

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima, nakon što su podaci pokazali da su kineski uvoz i izvoz u srpnju pali iznad očekivanja što je još jedna naznaka sporog oporavka najvećeg svjetskog uvoznika nafte nakon covida. Cijena barela nafte na londonskom tržištu je u odnosu na prethodno zatvaranje pala 1,33 dolara, na 84,01 dolar. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 1,23 dolara nižoj cijeni, od 80,71 dolara.

Uvoz nafte u Kinu pao je u srpnju na mjesečnoj razini za 18,8 posto i na najnižoj je dnevnoj stopi od siječnja. No u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec je viši, za 17 posto. Ukupno se kineski uvoz u srpnju smanjio za 12,4 posto, daleko više od očekivanog pada od pet posto. Izvoz je pao za 14,5 posto, u odnosu na pad od 12,5 posto, koji su očekivali analitičari. Unatoč sumornim podacima, neki su analitičari još uvijek pozitivni u pogledu kineske potražnje za gorivom u razdoblju od kolovoza do početka listopada.

Vrhunac sezone za građevinske i proizvodne aktivnosti počinje u rujnu, a potrošnju benzina trebala bi poduprijeti ljetna sezona putovanja, rekao je analitičar CMC Marketsa Leon Li. On očekuje se da će se potražnja postupno nakon listopada smanjivati.

Na strani ponude, Saudijska Arabija prošloga tjedna je najavila da će produljiti dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od jednog milijuna barela dnevno za još sljedećih mjesec dana, uključujući rujan, ostavljajući otvorenima mogućnost daljnjih rezova u najvećoj svjetskoj naftnoj izvoznici, prenijela je Hina. Rusija je također objavila da će u rujnu izvoz nafte smanjiti, za 300 tisuća barela dnevno.

Odluka o produljenju rezova na rujan, unatoč porastu cijene barela prema terminskim ugovorima u Londonu iznad 80 dolara, sugerira da bi Rijad možda ciljao na cijenu iznad 80 dolara, rekao je Vivek Dhar iz Commonwealth Bank of Australia. Ulagači se također fokusiraju na podatke o zalihama nafte i goriva u SAD-u. OPEC je odvojeno objavio da je u ponedjeljak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 27 centi, na 88,25 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari