Cijene nafte neznatno promijenjene

pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte u petak su se neznatno promijenile, ali generalno bilježe dva tjedna gubitaka, jer su se smanjile i zabrinutosti oko opskrbe uzrokovane sukobom na Bliskom istoku, dok su izgledi potražnje od najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte Kine ostali neizvjesni.

Fjučersi nafte Brent porasli su 34 centa ili 0,4 posto, te iznose 87,19 dolara po barelu, dok su terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) porasli za 41 cent ili 0,5 posto, te iznose 82,87 dolara po barelu.

Obje su referentne vrijednosti dan ranije, odnosno u četvrtak, porasle za više od dva dolara po barelu, iako je Brent bio na putu da objavi tjedne gubitke od oko četiri posto u odnosu na prošli tjedan, dok se činilo da će WTI imati gubitke niže za tri posto u odnosu na prošli tjedan.

Američka središnja banka zadržala je kamatne stope stabilnima, kako je objavljeno sredinom tjedna, dok je Banka Engleske zadržala kamatne stope nepromjenjenima, ali i dalje najvišim u posljednjih 15 godina.

Stabilne stope održavale su cijene nafte jer se na tržišta, kako piše Reuters, vratio određeni apetit za rizik. Što se tiče ponude, očekuje se da će Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte, ponovno potvrditi produženje svog dobrovoljnog smanjenja proizvodnje nafte od jednog milijun barela dnevno do prosinca, na temelju očekivanja analitičara.

U međuvremenu, podaci o broju naftnih platformi u SAD-u očekuju se kasnije tijekom dana i poslužit će kao pokazatelj buduće proizvodnje.

Cijene nafte uspjele su se stabilizirati zahvaljujući poboljšanom okruženju rizika, dok tržišta nastavljaju uživati ​​u nadi da je FED vjerojatno završio s procesom podizanja stopa”, rekao je Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u.

“Ipak, još uvijek postoje neke rezerve u vezi s izgledima potražnje za naftom ovog tjedna budući da kineski PMI nije pružio puno uvjerenja o oživljavanju potražnje”, dodao je Yeap.

Proizvodna aktivnost u Kini neočekivano se smanjila u listopadu. Službeni indeks menadžera nabave smanjen je u listopadu na 49,5 sa 50,2, spustivši se natrag ispod razine od 50 bodova koja razdvaja smanjenje od širenja, pokazali su podaci zavoda za statistiku Kine, objavljeni sredinom tjedna.

Anketa privatnog sektora pokazala je pak da su uslužne aktivnosti u Kini u listopadu porasle nešto bržim tempom, ali je prodaja porasla najnižom stopom u deset mjeseci, a zaposlenost je stagnirala jer je poslovno povjerenje oslabilo, piše Reuters. U međuvremenu, geopolitička zabrinutost ostala je u fokusu, jer su sukob Izraela i Hamasa i dalje traje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari