Cijene nafte na svjetskim tržištima u porastu

pixabay.com
Naftna pumpa, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su tijekom srijede, jer su kineska tvornička proizvodnja i maloprodaja nadmašile očekivanja, i nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) povećala prognozu rasta potražnje za naftom za ovu godinu.

Fjučersi nafte Brent porasli su 18 centi, ili 0,2 posto, te iznose 82,65 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) skuplja za 15 centi, što je također 0,2 posto, te iznosi 78,41 dolar.

Kineska gospodarska aktivnost u listopadu, prema pisanju Reutersa, je porasla jer je industrijska proizvodnja rasla bržim tempom, a rast maloprodaje nadmašio očekivanja, što je ohrabrujući znak za drugo najveće svjetsko gospodarstvo.

IEA se pridružila Organizaciji zemalja izvoznica nafte i njezinim saveznicima (OPEC+) u podizanju prognoze rasta potražnje za naftom za ovu godinu, unatoč projekcijama sporijeg gospodarskog rasta u mnogim velikim zemljama.

Blaža inflacija u SAD-u koja je pojačala očekivanja o smanjenju kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi sljedećeg proljeća spustila je vrijednost američkog dolara na najnižu razinu u dva i pol mjeseca u odnosu na košaricu drugih valuta.

Slabiji dolar može povećati potražnju za naftom čineći sirovu naftu jeftinijom za kupce koji koriste druge valute.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) u srijedu će objaviti svoje prvo izvješće o inventaru nafte u dva tjedna. EIA odgodila je objavu izvješća o skladištenju prošlog tjedna, kako je priopćeno, zbog nadogradnje sustava.

Analitičari predviđaju da su energetske tvrtke dodale oko 1,8 milijuna barela sirove nafte u zalihe SAD-a, prema anketi Reutersa, u skladu s anketom Američkog instituta za naftu objavljenom u utorak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari