IEA: U 2024. godini znatno slabiji rast potražnje za naftom

pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Potražnja za naftom porast će znatno slabije u 2024. godini, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA), očekujući da će središnje banke sniziti kamatne stope i da će cijene na tržištima nastaviti da se smanjuju.

U ovoj godini svjetska potražnja bi trebala porasti za 2,4 milijuna barela dnevno, izračunala je IEA, podigavši dosadašnju procjenu za 100 tisuća barela dnevno unatoč sporijem rastu gotovo svih velikih gospodarstava.

Potražnju su u ovoj godini podržale otporne isporuke iz SAD-a i rekordna rujanska potražnja iz Kine, navodi agencija za energetiku koja savjetuje Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Njezina nova procjena bliža je onoj Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koja je početkom tjedna objavila da očekuje rast potražnje u ovoj godini za 2,46 milijuna barela dnevno.

U idućoj godini potražnja bi po IEA-i trebala porasti za 930.000 barela dnevno, pokazuju novi IEA-izračuni, neznatno više no što su u agenciji do sada očekivali. Procjena se oslanja na nadu da će kamatne stope biti snižene i da će cijene nafte nastaviti silaznim trendom.

Na početku 2024. godine, prenosi Hina, tržišta bi mogla imati višak u opskrbi, nakon značajnog manjka na kraju ove godine zbog smanjenih isporuka iz Saudijske Arabije i Rusije.

„Potražnja još uvijek premašuje dostupnu opskrbu pred zimu na sjevernoj hemisferi pa će tržišna ravnoteža i u dogledno vrijeme biti osjetljiva na izraženije ekonomske i geopolitičke rizike i na nove oscilacije”, stoji u mjesečnom izvješću IEA-e.

OPEC pak u idućoj godini očekuje rast potražnje za 2,25 milijuna barela dnevno. Razlika u odnosu na IEA-inu prognozu od 1,32 milijuna barela dnevno odgovara otprilike jedan posto dnevne svjetske potrošnje i može se usporediti s dnevno proizvodnjom članica OPEC-a Libije.

Potražnja će u 2024. godini usporiti kada „završi i zadnja faza oporavka gospodarstva od pandemije i kada u prvi plan ponovo izbiju sve izraženije poboljšanje energetske učinkovitosti, širenje voznog parka električnih vozila i strukturni faktori”, procjenjuju u ovoj agenciji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari