Cijene nafte na putu ka najnižoj razini u poslednja četiri tjedna

pixabay.com
Cijene nafte, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte neznatno su se promijenile. Izvjesno je, pak, da bi mogle dostići najnižu razinu u posljednja četiri tjedna zaredom, nakon što je u utorak, nakon smanjenja za oko pet posto, dostigla najnižu četveromjesečnu razinu, zbog zabrinutosti oko globalne potražnje.

Fjučersi nafte Brent uvećani su za sedam centi, ili 0,1 posto, te iznose 77,49 dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate nafta (WTI) koštala je 72,96 dolara, što je uvećanje od šest centi ili 0,1 posto. Oba su izgubila oko šestinu svoje vrijednosti u posljednja četiri tjedna.

“Cijene nafte lagano su pale ove godine unatoč potražnji koja premašuje naša optimistična očekivanja. Non-core OPEC opskrba bila je mnogo jača od očekivanog, djelomično neutralizirana OPEC-ovim rezovima”, rekli su analitičari Goldman Sachsa u bilješci, objavljuje Reuters.

Ovotjedno smanjenje cijena nafte uglavnom je izazvan naglim porastom zaliha sirove nafte u SAD-u i održavanjem proizvodnje na rekordnim razinama, za što analitičari kažu da je izazvalo zabrinutost zbog slabe potražnje u najvećem svjetskom potrošaču nafte usred visoke proizvodnje.

Istraživanje JPMorgan Commodities, objavljeno danas, obznanilo je da je njegov globalni uređaj za praćenje potražnje za naftom pokazao prosječnu potražnju od 101,6 milijuna barela dnevno u prvoj polovici studenog, što je 200.000 barela dnevno manje od projekcije za ovaj mjesec.

Analitičari kažu da će nedavni pad cijena također vjerojatno natjerati Saudijsku Arabiju da produži svoje dodatno dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od milijun barela dnevno do 2024. godine.

“Postalo je jasnije da bilanca nafte do kraja ove godine nije tako čvrsta kao što se u početku očekivalo. Kako stvari stoje, još uvijek se očekuje da će se tržište vratiti na suficit u 1. kvartalu 24. godine “, rekli su analitičari ING-a u bilješci.

Prijenos dodatnog smanjenja opskrbe u Saudijskoj Arabiji početkom 2024. trebao bi pomoći u brisanju očekivanog viška i pružiti određenu potporu tržištu, rekao je ING.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari