Oprez na Wall Streetu i u Aziji, veliki pad cijena dionica na burzi u Hong Kongu

pixabay.com
Burza, Azija Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu se i u četvrtak trgovalo oprezno, drugi dan zaredom, jer je euforija zbog popuštanja inflacijskih pritisaka splasnula, pa se čekaju nove vijesti koje bi mogle utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je 0,13 posto, na 34.945 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 4.508 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 14.113 bodova.

Nakon snažnog skoka cijena dionica u utorak, zahvaljujući podacima o usporavanju inflacije u SAD-u, posljednjih se dana trguje oprezno. Popuštanje inflacije podržava tezu da Fed neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku, da je ciklus povećanja kamatnih stopa završen.

Uz to, niz posljednjih podataka pokazuje da gospodarstvo i dalje relativno stabilno raste, odnosno da je, unatoč oštrom povećanju kamata u posljednjih godinu i pol dana, izbjeglo recesiju.

No, povišene kamatne stope smanjit će kreditiranje, a time i potrošnju, što će usporiti rast gospodarstva i pritisnuti zarade kompanija. Stoga dio ulagača nije voljan dodatno riskirati, dok dio smatra da još ima prostora za rast tržišta i da je povoljna prilika za kupnju dionica.

I na azijskim se burzama, piše Hina, u petak trguje oprezno, a premda je većina indeksa jutros u minusu, i dalje su na putu tjednih dobitaka, zahvaljujući snažnom rastu početkom tjedna.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 0,4 posto, pri čemu je japanski Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 2,3 posto.

Veliki pad burzovnog indeksa u Hong Kongu ponajviše je posljedica pada cijene dionice Alibabe za 10 posto, nakon što je taj tehnološki div izvijestio o promjeni poslovnih planova jer je SAD zabranio izvoz određenih čipova.

Uz to, ulagače je zabrinula vijest da će Jack Ma, osnivač Alibabe, prodati dionice te kompanije u vrijednosti od oko 870 milijuna dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari