Cijene nafte iznad 83 dolara

Pixabay.com
Naftno polje, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara, “zakočene” skromnim padom zaliha u SAD-u, uoči očekivanog povećanja kamatnih stopa. Na londonskom je tržištu cijena barela jučer, nakon podneva, bila je niža za 32 centa i iznosila je 83,32 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, te je cijena iznosila 79,32 dolara.

Tržište je u proteklim tjednima, podsjeća Hina, poduprla najava Rusije i Saudijske Arabije da će u kolovozu smanjiti opskrbu kako bi zaustavile silazni trend cijena. I dok bi Rijad mogao protegnuti najavljeno smanjenje i na rujan, Moskva bi trebala značajno povećati isporuke, rekao je za Reuters neimenovani izvor, prenosi Hina.

Potporu cijenama pružile su i najave Kine proteklih dana da će poduprijeti gospodarstvo ciljanim mjerama. Trgovce je u srijedu obuzela sumnja da Peking možda neće ispuniti obećanje.

„Moramo tek vidjeti kakve će točno mjere (usvojiti) – prijeti opasnost da neće ispuniti očekivanja”, objašnjava raspoloženje na tržištu Warren Patterson iz ING-a. Ulagači su očekivali podizanje kamatnih stopa FED-a.

„Općenito se očekuje da će nakon današnjeg povećanja kamatnih stopa, uslijediti duga stanka, no dužnosnici FED-a bit će vrlo oprezni kako ne bi budili lažne nade o završetku programa monetarnog stezanja bez presedana”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Uteg cijenama bio je i blagi pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za samo 600 tisuća barela. Podaci Američkog instituta za naftu (API). pokazali su rast zaliha za 1,32 milijuna barela, prema tržišnim izvorima.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak poskupio 1,45 dolara, na 84,64 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari