Cijene nafte ispod 96 dolara, u fokusu ponovo potražnja

Pixabay.com
Naftna bušotina, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 96 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u okruženju visokih kamatnih stopa zasjenila smanjenu opskrbu.

Na londonskom je tržištu jučer cijena barela, s rokovima isporuke u studenom, bila nakon podneva niža za 66 centi nego na zatvaranju trgovine i iznosila je 95,89 dolara. Dan ranije cijena je bila viša za 2,59 dolara. Bareli, s rokovima isporuke u prosincu, piše Hina, pojeftinili su 65 centi na 93,71 dolar.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 76 centi nižoj cijeni, od 92,92 dolara. OPEC je objavio da je barel košarice nafte njegovih članica poskupio 2,61 dolar, na 97,08 dolara.

Poticaj tržištima nafte bio je pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 2,2 milijuna barela, prema vladinim podacima, znatno veći no što su analitičari, koje je Reuters anketirao, očekivali.

Zalihe sirove nafte u američkom čvorištu Cushingu pale su za 943 tisuće barela, kliznuvši na najnižu razinu u povijesti pod pritiskom snažne snažne rafinerijske i izvozne potražnje. Trgovce brine kvaliteta preostale nafte i mogućnost pada zaliha ispod minimalne operativne razine. Pad zaliha naglašava oskudnu ponudu, objašnjavaju analitičari.

Jučer je ponovo prevagnula bojazan i da će središnje banke vodećih gospodarstava biti prisiljene ustrajati u podizanju kamatnih stopa, kako bi obuzdale inflaciju, piše Hina, koju dijelom potpiruju u više cijene energenata.

“Ulagači znaju da će više cijene nafte naštetiti gospodarstvu jer će se gospodarska aktivnost smanjiti – da ne spominjemo strah da će kamatne stope dulje vrijeme ostati na visokim razinama”, objašnjava Naeem Aslam iz Zaye Capital Marketsa.

Smanjenje zaliha sirove nafte nadovezalo se na kontinuirano smanjenje isporuka iz Saudijske Arabije i Rusije, za 1,3 milijuna barela dnevno do kraja godine, povrh smanjene opskrbe iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika.

Rusija je istodobno zabranila izvoz goriva kako bi osigurala opskrbu domaćeg tržišta. Zabrana neće biti ukinuta tako skoro, ostat će na snazi dok se rusko tržište ne stabilizira, citirala je državna novinska agencija TASS ministra energetike Nikolaja Šulginova. Rusija nije razgovarala s OPEC+ o mogućem povećanju isporuka sirove nafte radi kompenzacije zabranjenog izvoza goriva.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari