Cijene hrane stabilne u lipnju: Najviše poskupjela biljna ulja

Pixabay.com
Ulje, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Cijene hrane bile su stabilne u lipnju 2024. budući da je poskupljenje biljnih ulja, šećera i mlijeka te mliječnih proizvoda neutraliziralo pad cijena žitarica, izvijestila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u prosjeku 120,6 bodova, kao i u svibnju, prema revidiranom podatku. U odnosu na prošlogodišnji lipanj cijene su bile niže za 2,1 posto. Novi podaci pokazuju da su cijene u svibnju porasle za jedan posto. Prva procjena pokazivala je stagnaciju.

Najviše su u lipnju poskupjela biljna ulja, za 3,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, zbog velike potražnje za palminim uljem. Poticaj im je bila i snažna potražnja sektora biogoriva u Americi za sojinim i suncokretovim uljem. Zamjetno je poskupio i šećer, za 1,9 posto, budući da trgovci strahuju od nepovoljnih vremenskih prilika i monsuna koji mogu utjecati na proizvodnju u Brazilu i Indiji, vodećim izvoznicima.

Porasle su i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 1,2 posto, odražavajući poskupljenje maslaca u uvjetima pojačane globalne potražnje i sezonski uvjetovane slabije ponude mlijeka iz zapadne Europe te niskih zaliha u Oceaniji. Žitarice su pak u lipnju ove godine pojeftinile za tri posto u odnosu na svibanj, zbog poboljšanih izgleda za proizvodnju. Cijene mesa zadržale su se na svibanjskoj razini budući da je blago poskupljenje ovčetine, svinjetine i govedine neutraliziralo poskupljenje mesa peradi.

U izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je blago podigao procjenu globalne proizvodnje u sezoni 2024/2025., na 2,854 milijarde tona. Procjena pokazuje da bi svijet u novoj sezoni trebao proizvesti najviše žitarica otkada FAO objavljuje izvješća. Urod kukuruza u Argentini, Brazilu, Turskoj i Ukrajini trebao bi biti bolji no što se očekivali i nadoknaditi slabije izglede za Indoneziju, Pakistan i nekoliko zemalja na jugu Afrike.

Podignuta je i procjena proizvodnje pšenice, na 789 milijuna tona, zbog dobrih prognoza za Aziju, posebno Pakistan, koje bi trebale neutralizirati očekivani pad proizvodnje u Rusiji zbog nepovoljnih vremenskih prilika. I proizvodnja riže trebala bi dosegnuti najvišu razinu otkada FAO objavljuje podatke, od 535,1 milijun tona.

Potrošnja žitarica trebala bi pak dosegnuti rekordnih 2,856 milijardi tona. Zalihe žitarica vjerojatno će u srpnju iduće godine, biti veće za 1,3 posto nego na početku sezone i dosegnuti 894 milijuna tona. Obujam međunarodne trgovine žitaricama trebao bi se u sezoni 2024/2025. smanjiti za tri posto, na 481,1 milijun tona.

U izvješću o 45 zemalja koje trebaju pomoć u opskrbi hranom FAO je upozorio na visoku razinu akutne nesigurnosti na područjima pod kontrolom vlasti u jemenskom gradu Sanaai i na područjima pod kontrolom vlade u Adenu. Glad prijeti i palestinskom Pojasu Gaze, prenosi Hina, te Južnom Sudanu i Sudanu.

18 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari