FAO: Cijene hrane porasle drugi mjesec zaredom, najviše poskupjelo meso

Pixabay.com
Cijene hrane, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u travnju za 0,3 boda u odnosu na revidiranu vrijednost za ožujak i iznosio je u prosjeku 119,1 bod. To znači, pojašnjava Hina, da su na mjesečnoj razini cijene porasle za 0,3 posto.

U ožujku košarica osnovnih prehrambenih proizvoda poskupjela je na mjesečnoj razini prvi puta od rujna 2023. godine, i to za 1,2 posto, pokazuju podaci FAO-a. Na godišnjoj razini, odnosno u usporedbi s travnjem lani, niže su za 9,6 posto.

Najviše je u travnju na mjesečnoj razini poskupjelo meso, za 1,6 posto u odnosu na ožujak, odražavajući više cijene mesa peradi, govedine i ovčetine.

Blago su poskupjele i žitarice i biljna ulja, za 0,3 posto u odnosu na ožujak. Cijene pšenice stabilizirale su se u travnju budući da je jaka konkurencija glavnih izvoznika ublažila zabrinutost zbog nepovoljnih uvjeta uzgoja u pojedinim dijelovima Europske unije, Rusije i SAD-a.

Poskupio je i kukuruz jer se snažna potražnja poklopila s logističkim problemima u Ukrajini zbog oštećene infrastrukture, uz zabrinutost za brazilsku proizvodnju.

Riža je pak pojeftinila za 1,8 posto, uglavnom zahvaljujući dobroj žetvi indice.

Šećer je pak pojeftinio za 4,4 posto u odnosu na ožujak uglavnom zahvaljujući poboljšanim izgledima za proizvodnju u Indiji i na Tajlandu i boljim vremenskim uvjetima u Brazilu. U odnosu na travanj prošle godine cijene su mu niže za 14,7 posto.

Mliječni proizvodi pojeftinili su za 0,3 posto u odnosu na ožujak, odražavajući slabu uvoznu potražnju za obranim mlijekom u prahu. Maslac je, pak, poskupio zbog kontinuirano snažne uvozne potražnje.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari