FAO: Prvi put u osam mjeseci porasla cijena hrane

Pixabay.com
Cijene hrane, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene hrane porasle su u ožujku 2024. prvi puta u osam mjeseci, odražavajući naglo poskupljenje biljnih ulja, izvijestila je Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je za 1,3 boda u odnosu na revidiranu vrijednost u veljači i iznosio je u prosjeku 118,3 boda. To znači da su na mjesečnoj razini porasle za 1,1 posto.

Košarica osnovnih prehrambenih proizvoda poskupjela je tako na mjesečnoj razini prvi puta od rujna 2023. godine, pokazuju FAO-vi podaci. U odnosu na prošlogodišnji ožujak jeftinija je za 7,7 posto.

Najviše su na mjesečnoj razini poskupjela biljna ulja, za osam posto, dosegnuvši najvišu razinu u godinu dana zbog smanjene proizvodnje palminog ulja i solidne potražnje u jugoistočnoj Aziji. Potporu cijenama sojinog ulja pružila je pak snažna potražnja u sektoru biogoriva, osobito u Brazilu i SAD-u.

Zamjetno su porasle i cijene mlijeka te mliječnih proizvoda, za 2,9 posto u odnosu na veljaču, odražavajući poskupljenje sira i maslaca, prenosi Hina. Meso je poskupjelo za 1,7 posto, zbog snažne potražnje za peradi, svinjetinom i govedinom. Šećer je pak naglo pojeftinio, za 5,4 posto, uglavnom zbog poboljšanih procjena indijske proizvodnje u sezoni 2023/2024. i ubrzanog tempa žetve u Tajlandu.

Zamjetno su u ožujku pojeftinile i žitarice, za 2,6 posto u odnosu na veljaču, odražavajući niže izvozne cijene pšenice u uvjetima žestoke izvozne konkurencije EU-a, Rusije i SAD-a te otkazane kineske nabave. Kukuruz je pak poskupio, djelimice i zbog logističkih teškoća u Ukrajini. U odnosu na prošlogodišnji ožujak žitarice su jeftinije za 20 posto.

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je ponovo, marginalno, podigao procjenu svjetske proizvodnje žitarica u 2023., na 2,841 milijardu tona. To bi značilo da je u odnosu na prethodnu godinu porasla za 1,1 posto, potvrdili su tako procjenu iz ožujka.

Podigli su pak procjenu potrošnje žitarica u sezoni 2023/2024., na 2,83 milijarde tona, što bi predstavljalo povećanje za 1,3 posto u odnosu na sezonu 2022/2023. Time bi svjetske zalihe žitarica ovog ljeta, na kraju sezone 2024., iznosile 894 milijuna tona.

Globalna trgovina žitaricama trebala bi u aktualnoj sezoni, po novim FAO-vim izračunima, porasti za 1,7 posto, na 485 milijuna tona, uz veći obujam trgovine žitaricama krupnog zrna, poput kukuruza.

FAO je istodobno blago smanjio procjenu globalne proizvodnje pšenice u ovoj godini, na 796 milijuna tona, što bi značilo da bi porasla za jedan posto u odnosu na 2023.

4 Odgovora

  1. Bilo bi opravdano kad bi kvaliteta hrane bila bolja. Šta sve prodaju nama to je užas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari