Cijena ukapljenog plina porasla sedam puta, Europa i dalje ključna destinacija za LNG

Foto: Marcin Jozwiak/Pexels

Globalna tržišta ukapljenog prirodnog plina bit će tijesno opskrbljena do 2026. godine, izjavio je glavni tajnik udruge azijskih i afričkih proizvođača GECF, dodavši da će potražnja u ovoj godini porasti za 1,5 posto, a do sredine stoljeća i do 22 posto.

GECF, pojašnjava Hina, predstavlja skupinu izvoznika koja obuhvaća Katar, Rusiju, Alžir i Ujedinjene Arapske Emirate i drži više od dvije trećine svjetske proizvodnje.

Azerbajdžan, Mozambik, Angola i Irak spadaju u skupinu zemalja sa statusom promatrača.

Cilj je udruge “pojačati ulogu prirodnog plina u održivom razvoju, u kontekstu ekonomskog, društvenog i ekološkog napretka” i promovirati “pravednu” cijenu istog.

Lani je GECF u godišnjem izvješću upozorio na rekordno visoke i nestabilne cijene plina na fizičkim tržištima u Europi i Aziji i utvrdio da je zabrinutost za energetsku sigurnost prevagnula nad ublažavanjem klimatskih promjena.

Vlade se fokusiraju na podmirivanje energetskih potreba građana, ustvrdili su.

Viša potpredsjednica BP-a za plin, Oksana Dembitska, upozorila je na previsoke cijene ukapljenog plina koje su po njezinim riječima razorile potražnju, posebice neposredno nakon što su ruske postrojbe ušle u Ukrajinu.

To je dovelo do sedmerostrukog povećanja cijena, rekla je i dodala kako će Europa unatoč tome ostati ključna destinacija za LNG još najmanje 20 godina.

3 Odgovora

  1. A jeste znali za onaj prirodni plin s pomoću kojeg rađaju žene, u Zaboku samo postoji?
    Nisam to znala, neki dan pročitala…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari