Cijena komercijalnih nekretnina u Njemačkoj – u padu

Freepik.com
ilustracija, foto: Freepik.com

Cijene komercijalnih nekretnina u Njemačkoj značajno su se smanjile u četvrtom tromjesečju 2023. godine, pokazali su podaci bankovne udruge VDP, otkrivajući utjecaj viših troškova financiranja i gradnje.

U razdoblju od listopada do prosinca prošle godine, cijene su bile manje za 12,1 posto nego u istom razdoblju 2022. godine, izračunali su u udruzi. To je i najveći pad otkada VDP objavljuje podatke, podsjeća Hina.

U cijeloj prošloj godini, cijene su pale za 10,2 posto, nakon gotovo stagnacije u 2022. i 2021., pokazuju podaci udruge.

„Promjena trenda u kretanju cijena nekretnina još se ne nazire, unatoč učestalim špekulacijama u javnosti. Kako stvari sada stoje, situacija će biti teška i u 2024.”, rekao je izvršni direktor VDP-a, Jens Tolckmitt.

Snižavanje kamatnih stopa u eurozoni potaknulo je procvat tržišta nekretnina, posebno u Njemačkoj, ali Europska središnja banka (ESB) počela je povećavati kamatne stope u srpnju 2022. kako bi obuzdala inflaciju.

Viši troškovi financiranja i poskupljenje građevinskih materijala zadali su probleme nekretninskim i građevinskim tvrtkama. Austrijska grupa Signa objavila je stečaj, a ESB strahuje od mogućih problema u naplati kredita.

“Uzorak bankovnih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova financiranja moglo udvostručiti udio kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto, izračunao je ESB u izvješću objavljenom krajem prošle godine.

Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da vjerojatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi povećati problem, upozorili su u izvješću.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari