Cijena Brent nafte u porastu

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Terminske cijene sirove nafte Brent porasle su, djelomično smanjujući gubitke s prethodne sesije. Fjučersi nafte Brent porasli su za 19 centi, ili 0,23 posto, te iznose 81,61 američkih dolara.

Američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta izgubila je 45 centi, ili 0,58 posto, te iznosi oko 76,65 dolara po barelu, prema podacima od srijede, zbog državnog praznika u SAD-u.

Oba ugovora su na putu za svoj prvi tjedni porast, podržan očekivanjima da bi OPEC+, predvođen Saudijskom Arabijom, mogao smanjiti ponudu kako bi uravnotežio tržište do 2024. godine, piše Reuters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici, zajedno poznati kao OPEC+, odgodili su sastanak do 30. studenoga nakon što su se proizvođači borili da postignu konsenzus o razinama proizvodnje.

Iznenađujuća odgoda isprva je dovela do pada fjučersa Brenta za čak četiri posto, a WTI-a za čak pet posto u unutardnevnom trgovanju u srijedu, koje je u SAD ostalo smanjeno zbog praznika.

Ipak, ti bi dobici mogli biti ograničeni većim zalihama sirove nafte u SAD-u i lošim rafinerijskim maržama, što bi dovelo do slabije potražnje američkih rafinerija, kažu analitičari.

“Temeljna kretanja bila su medvjeđa s rastućim zalihama nafte u SAD-u”, rekli su analitičari ANZ-a u bilješci.

Analitičari kažu da bi rast potražnje za naftom mogao oslabiti na oko četiri posto u prvoj polovici 2024. godine i zbog stanja s kineskim gospodarstvom, jer kriza u sektoru nekretnina utječe na upotrebu dizela.

Očekuje se da će rast proizvodnje izvan OPEC-a ostati snažan, a brazilska državna energetska tvrtka Petrobras planira uložiti 102 milijarde dolara u sljedećih pet godina kako bi povećala proizvodnju na 3,2 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno do 2028. godine, u odnosu na 2,8 milijuna barela dnevno u 2024. godini.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari