Broj nezaposlenih u BiH smanjio se za 14,1 posto

Pixabay.com
Sarajevo, Foto: Pixabay.com

Broj nezaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini u 2023. godini smanjio se za 14,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je rezultat demografskog opadanja, ali i povećanja gospodarskih aktivnosti.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u prošloj godini je u BiH bilo 1,377 milijuna radno sposobnih, od kojih je 1,196 milijuna ili 86,8 posto bilo zaposleno. Nezaposleno je bila 181.000 ljudi, što čini 13,2 posto udjela radno sposobnih.

“U usporedbi s prethodnom godinom broj zaposlenih osoba povećao se za 2,9 posto, dok se broj nezaposlenih smanjio za 14,1 posto”, navodi se u izvješću Agencije za statistiku BiH.

U toj zemlji ne postoje pouzdani podaci o broju stanovnika, jer je zbog političkih prijepora nakon rata proveden tek jedan popis, prenosi Hina. Ipak, analitičari ukazuju da je značajno smanjenje broja nezaposlenih povezano s migracijama i lošim demografskim pokazateljima, ali i rastom gospodarske aktivnosti.

Prema službenoj statistici, od ukupne radne snage 66 posto osoba je između 25 i 49 godina života. Slijedi 26,1 posto onih koji su između 50 i 64 godine, a tek 6,7 posto čini skupina zaposlenih između 15 i 24 godine. Iznad 65 godina, što je granica za mirovinu, je 1,2 posto zaposlenih.

Najveći postotak u obrazovnoj strukturi čine osobe sa završenom srednjom školom i specijalizacijom, 69,2 posto.

Slijede osobe sa završenom višom školom, fakultetom, magisterijem, doktoratom, 21,5 posto, i osobe sa završenom osnovnom školom ili nižim stupnjem obrazovanja, 9,3 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari