Brazil najveće izvozno tržište za kineske električne automobile

Wikimedia Commons
Yangwang U9, Wikimedia Commons

Brazil je prestigao Belgiju, potvrdivši prvo mjesto na ljestvici najvećih izvoznih tržišta za kineska vozila s pogonom na nove izvore energije, pokazali su podaci Kineske udruge za osobne automobile (CPCA).

Kineski izvoznici isporučili su u travnju brazilskim kupcima 40.163 električnih i plug-in hibridnih automobila, čak 13 puta više nego u istom mjesecu lani, potvrdivši poziciju najvećeg izvoznog tržišta drugi mjesec zaredom.

Još u siječnju Brazil je zauzimao deseto mjesto na ljestvici, ali kupci su požurili nabaviti vozila uoči dodatnog povećanja carina u srpnju u sklopu vladinog plana poticanja domaće proizvodnje.

Nekoliko kineskih proizvođača već je počelo pojačano ulagati u Brazil pa tako BYD gradi proizvodni kompleks koji bi trebao početi s radom do kraja ove ili početkom iduće godine dok je Great Wall Motor objavio da će njegova tvornica početi s radom u svibnju.

Brazil je, piše Hina, u travnju zauzeo i drugo mjesto na ljestvici izvoznih odredišta svih brendova kineskih automobila, nakon Rusije koja je potvrdila vodeću poziciju.

“Očekuje se da će Rusija, s obzirom na zapadne sankcije, ostati najveće kinesko tržište i u idućem razdoblju”, rekao je glavni tajnik CPCA-e Cui Dongshu.

Od siječnja do travnja izvoz u Rusiju porastao je za 23 posto, uz isporučenih 268.779 vozila.

U gotovo istom postotku uvećane su i isporuke u Meksiko, na 148.705 automobila.

24 Odgovora

    1. Baš si gledam tamo neku nekretninu kupiti, čisto da i krenem u dugoročno investiranje u budućnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari