BioNTech će otpisati 900 milijuna eura u poslovanju s cjepivom za covid 19

Foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Njemačka biotehnološka kompanija BioNTech izvijestila je u ponedjeljak da će u poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju “vjerojatno” uknjižiti do 900 milijuna eura otpisa u poslovanju s cjepivom za covid 19.

Objava njemačke kompanije nadovezuje se na prošlotjednu obavijest njezinog američkog partnera Pfizera o otpisu zaliha cjepiva i drugim troškovima u tom dijelu poslovanja u vrijednosti 900 milijuna dolara, povrh daleko većeg iznosa otpisa u segmentu lijeka za covid Paxlovida.

“Pfizer je obavijestio kompaniju da se veći dio otpisa odnosi na sirovine, i to uglavnom na lipide za formulaciju cjepiva, kupljene u pandemiji, i na doze cjepiva za covid 19 prilagođene drugim varijantama pod nazivom XBB.1.5 i proizvedene na vlastiti rizik”, ističu u njemačkoj tvrtki, a prenosi Hina.

“BioNTech trenutno polazi od pretpostavke da će (…) u trećem tromjesečju 2023. vjerojatno bilježiti učinak Pfizerovog otpisa zaliha i drugih troškova povezanih s Comirnatyjem u iznosu do 0,90 milijardi eura”, navodi se u priopćenju.

Iznos odgovara polovini BioNTechove bruto dobiti iz sporazuma s Pfizerom, dodaje se, uz napomenu da će otpis smanjiti njihov ovogodišnji prihod.

Glasnogovornik BioNTecha nije želio u ponedjeljak komentirati aktualne procjene ovogodišnjih poslovnih rezultata, prema kojima bi prihod od cjepiva protiv covida 19 trebao iznositi oko pet milijardi eura.

Njemački proizvođač lijekova objavit će kompletne poslovne rezultate u trećem tromjesečju 6. studenog.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari