Biden potpisao zakon i ByteDance sada ima 270 dana za prodaju TikToka

Pixabay.com
Tik Tok, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Američki Senat odobrio je prijedlog zakona kojim se vlasniku TikToka ByteDanceu nalaže da proda tvrtku ili će izgubiti pristup američkom tržištu. Zastupnički dom već je usvojio zakon, a predsjednik Biden ga je potpisao.

“Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontroliraju strani neprijatelji” odobren je kao dio većeg zakona koji pruža pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Prošao je sa 79 glasova za i 18 protiv.

Zakon klasificira TikTok kao “aplikaciju pod kontrolom stranog protivnika” i daje kineskoj tvrtki ByteDance 270 dana da ga proda. Biden može produžiti rok do 90 dana ako je prodaja u tijeku.

TikTok bi zadržao pristup američkom tržištu ako predsjednik utvrdi da bi prodaja “rezultirala time da relevantnu aplikaciju više ne kontrolira strani protivnik”. Isti zahtjev za oduzimanjem ili prodajom primjenjivao bi se na druge aplikacije koje su naknadno označene kao pod kontrolom stranih protivnika.

Ako ByteDance ne proda TikTok, trgovine aplikacijama u SAD-u morale bi odustati od te aplikacije, a na internetu bi bilo zabranjeno pružanje usluga koje omogućuju distribuciju TikToka u SAD-u. Tvrtke koje prekrše zabranu morat će platiti kazne.

“Kongres ne djeluje kako bi kaznio ByteDance, TikTok ili bilo koju drugu pojedinačnu tvrtku”, rekla je predsjednica Odbora za trgovinu u Senatu Maria Cantwell.

“Kongres djeluje kako bi spriječio strane protivnike da provode špijunažu, nadzor, zlonamjerne operacije, nanose štetu ranjivim Amerikancima, našim vojnicima i osoblju naše vlade”, dodala je.

ByteDance je rekao da će podnijeti tužbu u pokušaju da blokira zakon, prenosi Ars Technica. Iz TikToka su kazali da su uložili milijarde dolara kako bi zaštitili američke podatke i osigurali da je njihova platforma bez vanjskih utjecaja i manipulacija.

“Ovaj zakon je jasno kršenje Prvog amandmana. Oduzimaju se prava 170 milijuna američkih korisnika TikToka. Nastavit ćemo se boriti. Ovo je početak, a ne kraj”, navodno je rekao osoblju Michael Beckerman, voditelj javne politike TikToka u SAD-u.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari