TikTok pod istragom zbog privatnosti i sigurnosti

Foto: Cottonbro Studio/Pexels

Američka Savezna komisija za trgovinu (FTC) istražuje TikTok zbog njegovih podataka i sigurnosnih praksi, rekla su dva izvora za CNN pod uvjetom da ostanu anonimni.

Istraga je još jedna komplikacija za platformu društvenih medija, koja se već suočava s prijetnjom potencijalne američke zabrane ili prisilnog odvajanja od svoje kineske matične tvrtke.

Izvori su rekli da FTC istražuje TikTok zbog navodnog kršenja pravila o zaštiti privatnosti djece na internetu, koje od tvrtki zahtijeva da obavijeste roditelje i dobiju pristanak prije prikupljanja podataka od djece mlađe od 13 godina.

Agencija također istražuje je li TikTok prekršio dio Zakona o FTC-u koji zabranjuje “nepoštene ili obmanjujuće” poslovne prakse, u vezi sumnji da pojedinci u Kini mogu pristupiti TikTok korisničkim podacima.

FTC bi mogla pokrenuti tužbu protiv TikToka ili se nagoditi s kompanijom u nadolazećim tjednima, prema jednom od izvora. Politico je ranije objavio vijest o istrazi. Na pitanje o istrazi, direktor FTC-a za odnose s javnošću Douglas Farrar odgovorio je: “Bez komentara.”

TikTok nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Američka prijetnja

FTC istraga dolazi u trenutku kada se TikTok suočava s egzistencijalnom prijetnjom u SAD-u. Ranije ovog mjeseca, dvostranačka skupina u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a glasala je za usvajanje zakona koji prisiljava ByteDance da proda TikTok ili će se suočiti sa zabranom američkih trgovina aplikacijama. Prijedlog zakona sada je pred Senatom, a predsjednik Joe Biden rekao je da će ga potpisati ako stigne na njegov stol. Čelnici Senata, međutim, naznačili su da zauzimaju pristup koji bi mogao dovesti do odgoda ili čak propasti prijedloga zakona Predstavničkog doma.

Tvrtka za kratke video snimke, u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance, zanijekala je tvrdnje da njihova aplikacija predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti građanima SAD-a. TikTok, koji ne posluje u Kini, naveo je da kineska vlada nikada nije pristupila američkim korisničkim podacima.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost kažu da kineski zakoni zahtijevaju da ByteDance surađuje sa zahtjevima obavještajnih službi te zemlje – što je činjenica koja bi, s obzirom na ByteDanceovo vlasništvo nad TikTokom, hipotetski mogla ugroziti podatke američkih korisnika.

Kako bi riješio taj problem, TikTok je poduzeo korake za pohranjivanje svojih američkih korisničkih podataka na poslužitelje u oblaku koje kontrolira američki tehnološki div Oracle, a uspostavio je i interne protokole koji ograničavaju pristup zaposlenicima izvan SAD-a.

TikTok je priznao Kongresu 2022. da zaposlenici sa sjedištem u Kini mogu pristupiti američkim korisničkim podacima, nakon izvješća BuzzFeed Newsa te godine da su zaposlenici ByteDancea više puta pristupili tim informacijama. Izvršni direktor TikToka, Shou Chew, u svom prvom pojavljivanju pred Kongresom prošle godine, također je priznao da je nekoliko zaposlenika ByteDancea otpušteno zbog špijuniranja određenih američkih novinara.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari