Banke podsjećaju: Istječe rok za prelazak s prešutnog prekoračenja na tekućem računu

Pixabay.com
Banka, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Banke su objavile da građani mogu još do 30. lipnja odobrena prešutna prekoračenja po tekućem računu zamijeniti dopuštenim prekoračenjima. Ugovore o dopuštenim prekoračenjima mogu sklopiti u poslovnicama banaka, a kod nekih i putem digitalnog bankarstva.

Ako građani ne ugovore dopušteno prekoračenje do isteka roka, odnosno nedjelje, više neće moći koristiti prešutna prekoračenja, a ono što su iskoristili morat će vratiti u 12 jednakih rata, upozoravaju banke na svojim stranicama.

“Dopušteno prekoračenje je iznos sredstava koja banka stavlja na raspolaganje korisniku na temelju ugovora o transakcijskom tekućem računu u eurima i ugovora o dopuštenom prekoračenju, a koji prelazi iznos salda na transakcijskom tekućem računu u eurima”, objašnjavaju iz Privredne banke Zagreb (PBZ).

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) kažu da je, prema informacijama prikupljenim od banaka potpisnica Memoranduma o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, do 31. svibnja 2024. godine 800.000 građana prihvatilo ponudu da svoja ranije odobrena prešutna prekoračenja zamijene dopuštenim prekoračenjima, navodi Hina. Istovremeno je u bankama ostalo odobreno još oko 830.000 prešutno prihvaćenih prekoračenja.

Nakon 30. lipnja potrošači će moći ugovoriti dopušteno prekoračenje tako da podnesu zahtjev, a banke će te zahtjeve obrađivati u skladu sa svojom poslovnom politikom, objašnjavaju iz HNB-a.

Krajem travnja 2024. ukupan minus građana po tekućim računima iznosio je 790,7 milijuna eura, prema podacima HNB-a.

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) poručuju građanima da prouče ponude koje su dobili od svojih banaka u kojima se nalaze detaljne informacije o proizvodu i mogućnostima ugovaranja te da ih razmotre i informiraju se u vezi svega što im je eventualno nejasno. Preporučuju klijentima da ne čekaju zadnji trenutak kako bi izbjegli potencijalne gužve.

Dakle, većina banaka će nakon 30. lipnja ukinuti prešutno prihvaćena prekoračenja, ali iz HNB-a kažu da će manji dio banaka i dalje imati u ponudi prešutno prekoračenje, najviše u iznosu prosječnog mjesečnog primanja. Ako je netko iskoristio više od toga, razliku će morati vratiti. Na ta prekoračenja se neće primjenjivati ograničenje efektivne kamatne stope (EKS), pa mogu biti skuplja od dopuštenih.

Ekonomski stručnjak Boris Podobnik smatra da će većina građana morati dići drugi kredit da bi izmirila svoja dugovanja za prešutno prekoračenje.

“Jednostavno ne postoji način da banci ne otplatite ono što ste joj dužni. Definitivno mora postojati malo veća financijska disciplina, ali je problem što ljudi koji su malo neodgovorni, oni su se navikli na minuse te će i dalje pokušati živjeti u minusu. Neki podaci kažu da su nenamjenski krediti povoljniji, ali prije nekoliko godina oni su bili rapidno povoljniji, a sad su samo nešto povoljniji. Najbolje je rješenje da se uzme kredit i isplati dug”, rekao je Podobnik.

Podsjećamo, banke su do 30. lipnja 2023. poslale individualizirane ponude svim klijentima, kojima je odobreno prešutno prekoračenje po transakcijskom računu, za sklapanje ugovora o prelasku na dopušteno prekoračenje. Zatim su potrošači, ovisno o poslovnoj politici banke, imali rok od devet mjeseci do godinu dana da te ponude razmotre i ugovore prelazak na dopušteno prekoračenje.

29 Odgovora

  1. S tim minusima ne znam sto reci, ljudima je potreban da bi ponekad placali tekuce stvari!

  2. Neznam što je prešutno prekoračenje. Kao uzmeš banci pare pa prešutiš pa ako te uhvate ukinu ti račun?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari