Austrijsko gospodarstvo ušlo u recesiju u trećem tromjesečju

pixabay.com
BDP, ilustracija Foto: Pixabay.com

Austrijsko gospodarstvo ušlo je u trećem tromjesečju u recesiju uglavnom zbog smanjene potrošnje kućanstava i države, pokazala je procjena ekonomskog instituta WIFO objavljena u ponedjeljak.

Bruto domaći proizvod smanjio se u razdoblju od srpnja do rujna 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je pao za 0,8 posto, izračunao je institut.

Pad BDP-a dva tromjesečja zaredom označava recesiju, prenosi Hina.

Potrošnja kućanstava pala je u trećem tromjesečju za 1,0 posto, trostruko snažnije nego u razdoblju od travnja do lipnja, utvrdio je WIFO. Smanjila se i državna potrošnja, za 1,3 posto, preokrenuvši trend iz prethodna tri mjeseca kada je uvećana za 1,5 posto.

Pad bruto investicija u fiksni kapital bio je pak znatno blaži i iznosio je 0,4 posto, izračunali su u institutu. U razdoblju od travnja do lipnja investicije su se po njima smanjile za 2,4 posto.

Izvoz je porastao za 2,4 posto dok je u proljetnom tromjesečju bilježio isti postotni pad. Porastao je i uvoz, za 2,5 posto, nakon 1-postotnog pada u prethodna tri mjeseca.

Na godišnjoj je razini BDP pao 1,2 posto, gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca.

Statistički ured odvojeno je izvijestio da su proizvođačke cijene u rujnu pale na godišnjoj razini treći mjesec zaredom, i to za 3,8 posto. U kolovozu su se smanjile za 2,4 posto, a u srpnju za 1,3 posto.

Mjesečna usporedba pokazuje pak blago ubrzanje rasta proizvođačkih cijena, s 0,3 u kolovozu na 0,4 posto u rujnu.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari