Austrija: Odmaranja u inozemstvu, za nezaposlene, na teret države – nema

pixabay.com
Jezero Neusiedl, Austrija, arhiv Foto: Pixabay.com

U Austriji su, do kraja lipnja ove godine, na Austrijskom državnom servisu za zapošljavanje (AMS) prijavljene 307.732 osobe kao nezaposlene. Od toga njih 239.301 bila je bez posla, a 68.431 na doškolovanju.

Zbog nedavnih promjena u zakonodavstvu i politikama zapošljavanja, mnogi od njih, kako piše austrijski “Heute”, pitali su AMS: smiju li i oni ljeti otići na more ili u posjet svojoj obitelji u inozemstvo?
Odogovor je iznenadio mnoge: “Smiju, ali za to se vrijeme moraju odjaviti od AMS-a. Zakon o osiguranju nezaposlenih propisuje da moraju ostati u zemlji, a kako mi nemamo more, smije se ići na na primjer, Neusiedlersee (jezero) ali ne i na more, odnosno u inozemstvo. Naravno da se može prijaviti godišnji, ali za to se vrijeme ne može dobiti naknada za nezaposlene”, pojasnio je šef AMS-a Johannes Kopf za ovaj list. Dakle, odmaranja u inozemstvu, na teret države, nema!

Ono što se je nedavno dodatno promijenilo, a što ne odgovara mnogim nezaposlenima, je i odluka da AMS-a može osobu poslati i u neku drugu austrijsku pokrajinu na rad, ako se traži radni profil, koji dotična osoba ima. Austrija ima devet saveznih pokrajina, a neke su jedna od druge udaljene i više od 500 kilometara.

Kako je istakao Kopf, ovo pravilo vrijedi samo za osobe koje ne moraju brinuti o nikome svome ili ga zbrinjavati. “To znači da nemaju djecu ili rodbinu koju moraju njegovati”, pojasnio je šef AMS-a. Napomenuo je da onima koji moraju preseliti u drugu pokrajinu na posao, mora se staviti na raspolaganje određeni stambeni prostor.

“To je slučaj samo u turizmu. Onda i posao za nezaposlene iz Beča, ako moraju u Tirolu ili Salzburgu ima smisla”, dodao je Kopf, napomenuvši kako u Austriju dolazi i brojna inozemna radna snaga.
Daljnji instrument za ublažavanje manjka radne snage u zemlji u području ugostiteljstva, njege i IT-a je i regrutiranje stručnog osoblja iz inozemstva”, rekao je Kopf.

Napomenuo je kako je 2022. godina bila rekordna godina, u kojoj je u Austriju došlo 6.000 stručnih radnika iz inozemstva na osnovi austrijske “crveno-bijelo-crvene” karte, što znači da se radi o u Austriji nedostatnoj stručnoj radnoj snazi. Inače je ta brojka u prosjeku iznosila oko 2.000 godišnje.

Ove godine Kopf očekuje da će pasti novi rekord i Austrija imati 8.000 inozemnih stručnjaka za austrijske potrebe. “Samo iz EU-a je prošle godine k nama došlo 30.000 radnika. Najveća skupina stranaca, koja je kod nas zaposlena su Nijemci”, zaključio je šef AMS-a Johannes Kopf u razgovoru za list “Heute”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari